Index Vakbarát Hírportál

Készenléti állapotot hirdettek Portugáliában

2022. július 10., vasárnap 15:17

Mintegy másfél ezer tűzoltó próbált megfékezni vasárnap Portugáliában három nagyobb erdő- és bozóttüzet, amely már több napja tombol az ország középső és északi részén.

A közép-portugáliai Ourém településen csütörtökön keletkezett tűz oltására vasárnap több mint 700 embert mozgósítottak, miután legalább 1500 hektárnyi növényzet elpusztult, és legalább két lakóház leégett – adta hírül az MTI.

Egy másik tűzvész, amely miatt 450 tűzoltót mozgósítottak, péntek óta tombol a Leiria és Santarém kerületek találkozásánál fekvő Pombal településen. Az északkeleti Bragança régióban, Carrazeda de Ansiãesben csütörtökön kitört tűzvész volt a másik olyan eset, amely miatt Antonio Costa miniszterelnök lemondta tervezett mozambiki útját, hogy jobban figyelemmel tudja kísérni a helyzetet.

Az elmúlt napok tüzeiben nagyjából harminc ember megsérült, többségüket a helyszínen kezelték füstmérgezés vagy kimerültség tüneteivel.

A portugál kormány úgy döntött, hogy hétfőtől jövő hét péntekig készenléti állapot kihirdetésével megemeli a riasztási szintet, és arra kérte az Európai Uniót, hogy indítsa el a közös polgári védelmi mechanizmust, amelynek nyomán a Spanyolországban állomásozó két tűzoltó-repülőgépet a térségbe vezényelnék.

Szinte példátlan időjárással nézünk szembe

– nyilatkozta Andre Fernandes, az országos polgári védelmi parancsnok, miután pénteken és szombaton naponta több mint 120 tűzesetet jelentettek.

José Luis Carneiro belügyminiszter a 45 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletre utalva azt mondta, hogy Portugália „a tényezők legrosszabb kombinációjával” néz szembe a 2017. júniusi és októberi tüzek óta, amelyek akkor több mint száz ember halálát okozták.

Rovatok