Index Vakbarát Hírportál

Trump egykori főtanácsadója döntött: elmond mindent a Capitolium ostromáról

2022. július 10., vasárnap 21:04

Steve Bannon hajlandó tanúskodni a Capitolium január 6-i ostromáról. Donald Trump egykori főtanácsadója eddig megtagadta a tanúvallomást, most azonban úgy döntött, hogy elmond mindent.

Steve Bannon, a Fehér Ház egykori főtanácsadója úgy döntött, hajlandó tanúskodni a január 6-i Capitolium-ostromot kivizsgáló bizottság előtt. Zoe Lofgren képviselő, a bizottság egyik tagja azt mondta vasárnap a CNN-nek, hogy a testület meghallgatja Bannont, majd hozzátette, hogy rengeteg kérdésük van hozzá – írja a Vanity Fair.

Az exfőtanácsadó korábban megtagadta a tanúvallomást az elnöki előjogok elvére hivatkozva. Azonban a jogi képviselők ezzel nem értettek egyet, mivel szerintük az elnöki előjog túlzás, hiszen 2021. január 6-án Bannon már nem volt a Fehér Ház alkalmazottja. Steve Bannon ellen vádat emelt az amerikai igazságügyi minisztérium a Kongresszus megsértéséért, azonban pár nappal később Bannon feladta magát a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI munkatársainak.

A lap szerint a bizottság érdeklődését felkeltette az is, hogy az ostrom előtt egy nappal Steve Bannon egy podcastben azt mondta,

holnap elszabadul a pokol.

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg Trump hívei az akkori elnök gyújtó hatású beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni.

Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr is. Donald Trump sohasem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták. Steve Bannont azzal gyanúsítják, hogy előre tudott a megmozdulások tervéről, amelyek erőszakba torkolltak.

Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánymenedzsere volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök 2017 nyarán bocsátotta el.

(Borítókép: A Capitolium ostroma 2021. január 6-án. Fotó: Samuel Corum / Getty Images)

Rovatok