Index Vakbarát Hírportál

Bulgária megkongatta a vészharangot az EU maffia által irányított határai miatt

2022. július 11., hétfő 20:06

A távozó miniszterelnök szerint az Európai Unió egységes piacának Törökországgal szomszédos határát több korábbi kormány idején is a maffia irányította.

Bulgária leköszönő miniszterelnöke utolsó figyelmeztetésként hívta fel a figyelmet arra, hogy különböző maffiacsoportok átvették az irányítást az Európai Unióba vezető kulcsfontosságú határátkelőknél, ami aláásta mind az élelmiszer-biztonságot, mind a belső piac elengedhetetlen normáit – írja a Politico. 

A Bulgária és Törökország határán található ellenőrző pont, a Kapitan Andreevo hosszú évek óta az EU-ba kerülő kábítószerek belépőpontjaként volt ismert, egy olyan helyként, ahol zsarolják az importőröket. A távozó reformista kormány élén álló korrupcióellenes „harcosok” most felhívták a figyelmet arra, hogy egy bűnözői csoport – a korábbi kormányok ideje alatt – megfelelő ellenőrzés nélkül engedett át hatalmas mennyiségű élelmiszert az EU-ba. A rövid életű bolgár kormány főleg azért kapta a reformista elnevezést, mert keresztes lovagokként harcot hirdetett a mindenhol burjánzó korrupció felszámolására. 

Ahol a határellenőrzésnél erősebbek a bűnszervezetek, ott nemcsak az élelmiszer biztonsága kerül veszélybe, hanem semmi nem állja útját a kábítószereknek, a fegyverszállítmányoknak, valamint az embercsempészetnek sem. 

Kiril Petkov miniszterelnök a múlt héten mondott le, miután elvesztette a bizalmi szavazást. Kiril Petkov mindössze hét hónapja lépett hivatalba korrupcióellenes ígéretekkel. Ám az új kormány átvételéig még hivatalban lévő szövetségesei nem hagyják abba a határon átívelő szervezett bűnözői csoport hatalmáról szóló figyelmeztetéseket. A kampány egyaránt szól a bolgár választókhoz és az európai döntéshozókhoz – írja a Politico.

(Borítókép: A bulgáriai Szvilengrád melletti Kapitan Andreevo határátkelőhely 2018. január 22-én. Fotó: Hristo Rusev / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok