Index Vakbarát Hírportál

A cseh államfő bocsánatot kért a külügyminisztere miatt az izraeli elnöktől

2022. július 11., hétfő 20:10

Milos Zeman cseh államfő hétfőn Prágában bocsánatot kért Jichák Hercog izraeli államfőtől amiatt, mert Csehország nem csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek nyíltan elutasították az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában egy éve létrehozott bizottság Izraelt bíráló jelentését – írja az MTI.

A cseh államfő izraeli vendégével a Hradzsinban tartott közös sajtótájékoztatót. Ottani nyilatkozatában kijelentette: szerinte Jan Lipavsky külügyminiszter a felelős a hibás cseh diplomáciai lépésért. A kalózpárti Jan Lipavsky vezette külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban már korábban kijelentette: Csehország már tavaly májusban nyilvánosságra hozta álláspontját, amikor nem szavazta meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában az új izraeli bizottság létrehozását.

Ez az álláspontunk továbbra is érvényes 

– szögezte le a cseh diplomáciai tárca.

A közelmúltban kiadott jelentésében az újonnan megalapított bizottság úgy fogalmazott: az Izrael és a palesztinok között fennálló feszültségről leginkább a palesztin területek izraeli megszállása, illetve az tehet, hogy Izrael hátrányosan megkülönbözteti a palesztin lakosságot. Az izraeli–palesztin konfliktus befejezésének alapvető feltétele a palesztin területek izraeli megszállásának befejezése – mutattak rá a dokumentumban.

Milos Zeman és Jichák Hercog prágai tárgyalásaikon egybehangzóan elítélték a bizottság jelentésének megállapításait. Zeman elmondta: leveleket kapott a csehországi zsidó közösségektől, valamint az Izraellel együttműködő szervezetektől, amelyek elhibázottnak minősítették a cseh diplomácia álláspontját.

Cseh elnökként ezért szeretnék elnézést kérni a cseh állam ezen állásfoglalásáért

– jelentette ki Milos Zeman az újságírók előtt. Az izraeli államfő prágai nyilatkozatában nem tért ki erre a témára. 

Rovatok