Index Vakbarát Hírportál

Már a 60 év felettiek is veszélyeztetett csoportnak számítanak

2022. július 11., hétfő 16:52

Tekintettel a koronavírus-fertőzöttek növekvő számára, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már nemcsak a 80 év feletti, hanem a 60–79 éves korosztály és a veszélyeztetett csoportok tagjainak is javasolja az mRNS-vakcina második emlékeztető adagjának felvételét.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, valamint az Európai Gyógyszerügynökség szerint a második emlékeztető oltásokat azoknak lehet beadni, akik az előző emlékeztető adagot legalább négy hónapja kapták meg, és közülük is azokat kell elsőbbségben részesíteni, akik több mint hat hónappal ezelőtt vették fel az előző emlékeztető dózist.

Az mRNS koronavírus elleni vakcinák közé a Pfizer/BioNTech Comirnaty és a Moderna Spikevax nevű vakcinája tartozik.

Miért fontos az mRNS-vakcina beadása?

Az engedélyezett oltóanyagok továbbra is nagyon hatékonyak az újonnan megjelenő koronavírus-variánsok okozta fertőzéssel kapcsolatos kórházi kezelések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek számának csökkentésében – közölte az EMA és az ECDC.

Azt látjuk, hogy növekszik a koronavírusos, elsősorban az omikron BA.5 alvariánsával fertőzött esetek száma, és egyre többek szorulnak kórházi és intenzív ellátásra is számos európai országban. Az újonnan fertőzöttek magas száma a járvány újabb hullámának kezdetét jelzi az egész Európai Unióban

– fogalmazott a gyógyszerügynökség és az ECDC közös közleményében.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, valamint az Európai Gyógyszerügynökség a beoltottság fontosságára emlékeztetett, és közölte,

a 60 évesek és a náluk idősebbek, valamint a veszélyeztetett csoportok tagjai a leginkább kitettek a súlyos betegségek kockázatának.

Az újabb emlékeztető oltás jelentősen csökkentheti a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ápolásra szorulók és a halálesetetek számát.

(MTI)

(Borítókép: A  Pfizer Covid–19 emlékeztető oltását adja be egy ápoló a spanyolországi Santiago de Compostelában 2021. szeptember 21-én. Fotó: Cesar Arxina / Europa Press / Getty Images)

Rovatok