Index Vakbarát Hírportál

Ezek a világ legjobb városai, télen-nyáron közkedvelt úti célok

2022. július 12., kedd 15:24

Edinburgh lett a világ legjobb városa, ahová most érdemes ellátogatni, miután a Time Out világszerte több mint 20 000 városlakót kérdezett meg kedvenc metropoliszukról.

Skócia kulturális és fesztiválfővárosa a Time Out 2022-es toplistájának élén végzett. A felmérésben a húszezer városlakót arra kérték, hogy az éjszakai élettől kezdve az étkezési lehetőségekig, a sétálóutcákon, az életszínvonalon és a fenntarthatósági törekvéseken keresztül válasszák ki a kedvencüket.

Két skót városnak is sikerült bekerülnie az első ötbe: Glasgow-t éjszakai élete, éttermei, a barátságos helyiek, a zöldterületek és változatos szórakozási lehetőségek miatt a negyedik helyre választották. Az első öt közül Chicago a második, Amszterdam az ötödik helyen végzett, míg a kolumbiai Medellín újdonságként a harmadik helyre került világszínvonalú éjszakai életével, butikhoteljeivel és közösségi szellemével.

Az örök kedvenceink

Az örök kedvenc Prága, Marrákes és Berlin a hatodik, a hetedik és a nyolcadik helyen végzett, míg a francia–kanadai Montreal váratlanul a kilencedik helyre került, megelőzve a 10. helyen álló, jól ismert Koppenhágát.

Fokváros, Madrid és Manchester mind a legjobb 20 közé került, Manchester (13. hely) pedig megelőzte a 17. helyen álló Londont. New York mindkettő mögött a 20. helyen végzett. Birmingham is jól szerepelt a 22. helyen.

A 25 legjobb városlátogatási célpont között szerepel még a tajvani Tajpej, melyet az élelmiszerekre, a biztonságra és a fenntarthatóságra vonatkozó jó értékelések mellett „Ázsia legjobb queer úti céljaként” emlegetnek, valamint Buenos Aires a megfizethető bárok és éttermek, és a művészeti élet miatt.

Meglepő módon hiányoznak ezek a városok

Az első 25-ből hiányzik Párizs, Barcelona, Velence és Firenze. A világjárvány utáni első korlátozásmentes nyáron egy korábbi felmérés szerint ezek a legkeresettebb városok, melyek top tízes listáján viszont Barcelona az elsők között szerepel. Az 53 város teljes listája ide kattintva érhető el. A világ 25 leglátogatottabb városa sorban a következő:

 1. Edinburgh
 2. Chicago
 3. Medellín
 4. Glasgow
 5. Amszterdam
 6. Prága
 7. Marrákes
 8. Berlin
 9. Montreal
 10. Koppenhága
 11. Fokváros
 12. Madrid
 13. Manchester
 14. Mumbai
 15. Melbourne
 16. Tajpej
 17. London
 18. Porto
 19. Lyon
 20. New York
 21. Buenos Aires
 22. Birmingham
 23. Stockholm
 24. Tokió
 25. San Francisco

(Borítókép: Ali Balikci / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok