Index Vakbarát Hírportál

A veszélyeztetett felnőtteknek emlékeztető oltást javasol a WHO

2022. július 12., kedd 16:18 | aznap frissítve

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az európai immunhiányos és más veszélyeztetett felnőtteknek érdemes lenne megkapniuk a második Covid–19 emlékeztető oltást, mivel az új fertőzések száma továbbra is emelkedik az egész kontinensen.

Az Európai Immunizációs Szakértők Technikai Tanácsadó Csoportja (ETAGE) azt ajánlotta, hogy az uniós tagországok adjanak második emlékeztető oltást az 5 évesnél idősebb, közepesen és súlyosan legyengült immunrendszerű személyeknek, valamint közeli hozzátartozóiknak.

A bizottság keddi nyilatkozatában azt is elmondta, hogy az országoknak fontolóra kellene venniük, hogy bizonyos veszélyeztetett csoportoknak, köztük az idősebb felnőtteknek, az egészségügyi dolgozóknak és a terhes nőknek második emlékeztető dózist adjanak. Hétfőn jelentették be, hogy már a 60 év felettiek is veszélyeztetett csoportba sorolandók, akiknek javasolták a második emlékeztető mRNS-vakcina felvételét.

Az egészségügy összeomlását előznék meg

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója szerint a második emlékeztető oltás segít csökkenteni a súlyos megbetegedések kockázatát és az egészségügyi ellátásra nehezedő terheket, ha az esetek száma növekszik.

Miközben a mindennapi életünket éljük, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a vírus még mindig velünk van, és még mindig veszélyes

– mondta Hans Kluge a Bloomberg szerint.

Európa a Covid19-fertőzések újbóli megjelenésének középpontjában áll, mivel egyre több ember találkozik nagyszabású rendezvényeken és utazik – közölte a WHO a hónap elején.

Az ETAGE azt is ajánlotta az országoknak, hogy amennyiben lehetséges, fontolják meg a koronavírus elleni vakcina és a szezonális influenza elleni vakcina együttes beadását.

Rovatok