Index Vakbarát Hírportál

Srí Lanka elnöke elmenekült az országból

2022. július 13., szerda 07:46

Srí Lanka elnöke szerda hajnalban, alig néhány órával azelőtt, hogy ígérete szerint le kellett volna mondania, elmenekült az országból.

A bevándorlási hivatal egyik névtelenséget kérő munkatársa szerint Gotabaya Rajapaksa elnök, felesége és két testőre a Srí Lanka-i légierő repülőgépén a Maldív-szigetek fővárosába tart. Az elnök a nép nyomásának hatására kényszerül lemondani. Ranil Wickremesinghe miniszterelnök azt mondta, az új kormány felállásakor fog távozni – írja az MTI. 

Az elnök távozását hónapok óta folyó tüntetések előzték meg. A tetőpont az a szombati esemény volt, amikor a demonstrálók megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát is. Szerda reggel a Srí Lanka-iak továbbra is özönlöttek az elnöki palotába. Hosszú sorban várakoztak a rezidencia előtt a belépésre, sokan közülük tömegközlekedéssel érkeztek a fővárosba.

Gyávaság volt, amit Rajapaksa tett. Én nem ünnepelek, nincs mit ünnepelni. Semmink sincs ebben az országban most

– mondta a 24 éves Bhasura Wickremesinghe villamosmérnök-hallgató, aki arról panaszkodott, hogy az ország politikáját évek óta „régi politikusok uralják”, akiknek „mindnek mennie kell”. A válságnak nem látszik a vége: a tiltakozók megfogadták, hogy addig foglalják el a hivatalos épületeket, ameddig a legfelsőbb vezetők nem távoznak. 

Az emberek napok óta úgy özönlenek az elnöki palotába, mintha turistalátványosság lenne: úsznak a medencében, nézegetik a festményeket, belefekszenek az ágyakba. Egy alkalommal felgyújtották a miniszterelnök lakását. Az elnöki irodát elfoglaló egyik tüntető, a 25 éves Malik D'Silva azt mondta: „Rajapaksa tönkretette az országot és ellopta a pénzt.”

Azt vártuk, hogy rács mögé kerüljön, nem azt, hogy egy trópusi szigetre szökjön! Miféle igazságszolgáltatás ez?

– kérdezte a 28 éves Sithara Sedaraliyanage.

A légierő közleménye szerint a védelmi minisztérium jóváhagyásával biztosítottak repülőgépet az elnöknek és feleségének, hogy a Maldív-szigetekre utazzanak. Közölték, hogy minden bevándorlási és vámügyi törvényt betartottak. 

A Srí Lanka-i törvényhozók megállapodtak abban, hogy új elnököt választanak jövő héten. Kedden még nem döntötték el az új kormány összetételét, hogy a csődbe jutott országot kihúzzák a gazdasági és politikai összeomlásból. A törvény értelmében Srí Lanka-i elnököket a hatalmuk ideje alatt nem lehet letartóztatni, ezért valószínű, hogy Rajapaksa addig tervezte meg a szökést, amíg védte az alkotmányos mentessége.

Rovatok