Index Vakbarát Hírportál

Srí Lanka megbízott elnöke rendkívüli állapotot hirdetett, megrohamozták rezidenciáját

2022. július 13., szerda 15:29

Ranil Wickremesinghe miniszterelnököt nevezték ki megbízott elnöknek Srí Lankán, miután Gotabaya Rajapaksa elmenekült az országból. A tüntetők azonnal a miniszterelnöki rezidencia felé vették az irányt és néhány óra leforgása alatt megtörték a rendőri ellenállást. A megbízott elnöknek nem esett baja, sikerült kimenekíteni a hivatalból.

Hónapok óta rendkívüli állapotok uralkodnak Srí Lankán, ahol országos sztrájkkal tüntetnek az emberek a gazdasági válsággal küzdő országban a hiperinfláció, a súlyos üzemanyag-, élelmiszer-, és egyéb alapvető hiányok miatt. A szakszervezetek felhívására emberek milliói hagytak fel a munkával. A csúcsot az elnök otthonának és hivatalának, valamint a mai miniszterelnöki rezidenciának a rohama jelentette.

Az emberek napok óta ki-be járnak az elnöki palotában, mintha turistalátványosság lenne. A tüntetők a kanapén heverésznek és fotózkodnak, csobbannak a medencében és nézegetik a festményeket.

Srí Lanka elnöke, Gotabaya Rajapaksa szerda hajnalban, alig néhány órával azelőtt, hogy ígérete szerint lemondott volna, elmenekült az országból feleségével és két testőrével együtt.

Srí Lanka alkotmányának értelmében Ranil Wickremesinghe miniszterelnök vette át a hatalmat, mivel őt tekintik az elnök helyettesének a parlamentben. Ennek hatására a tüntetők szerdán elindultak a miniszterelnök hivatala felé. A rendőrök könnygázzal igyekeztek megállítani a felbőszült tömeget, de csupán néhány óráig tudták őket feltartani. A BBC tudósítása szerint Ranil Wickremesinghe miniszterelnök nem került veszélybe, ugyanis sikerült kimenekíteni. Wickremesinghenek napok óta bujkálnia kell, hiszen a tüntetők otthonát is felgyújtották.

A miniszterelnöki hivatalban teljesen elszabadult a pokol, a tömeg birtokába vette a rezidenciát, felmásztak az épület tetejére, a miniszteri irodában énekelnek és fotózkodnak. Shavendra Silva tábornok egy videóbeszédben elmondta, felkérte a parlament elnökét, hogy döntsenek a további teendőkről, amíg az új elnök nem kerül beiktatásra.

Rovatok