Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij elmagyarázta Oroszország háborús taktikáját

2022. július 13., szerda 20:05

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Koreai Köztársaságnak tartott beszédében mondta el, szerinte milyen stratégiát követ az orosz hadsereg az Ukrajna ellen indított háborúban.

Öt pontban foglalta össze a Koreai Köztársaságnak tartott beszédében Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának taktikáját Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Szerinte az orosz csapatok stratégiájának egyik fő összetevője a tüzérség alkalmazása a „békés városok lakónegyedeiben”.

Első pont

Az államfő úgy véli, az ellenséges erők elsőként „túszul ejtik az ukrán városokat és olyan módon szervezik meg offenzívájukat, hogy ágyúik és rakétatüzérségeik lakott területeket találjanak el”. Példaként említi azt, amikor tavasszal az orosz katonák az északi határtól Kijev felé vonultak, hogy „vagy tüzérséggel semmisítsék meg Kijevet, vagy rombolással zsarolhassák az ukrán lakosságot”. Kiemelte ugyanakkor, hogy „az ukrán hadsereg visszaverte az oroszokat az északi területekről, de a megszállók továbbra is az ország keleti és déli részén tartózkodnak”.

Most is úgy építik offenzívájukat, hogy a lakóházak a fegyverek célkeresztjében és a többszörös rakétavetők hatótávolságán belül legyenek

– fogalmazott Zelenszkij. 

Második pont

Az elnök az orosz taktika második pontjaként a rakétákat nevezte meg. Elmondta, hogy Oroszország a háború kezdete óta 2960 rakétát lőtt ki Ukrajnára, és „ezek fő célpontjai polgári célpontok voltak”.

Harmadik pont

Oroszország taktikája arra irányul, hogy eltávolítsak az embereket a városokból, valamint hogy minden ukrán féljen az agresszor országtól

– hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy a deportálás az orosz taktika harmadik eleme.

Negyedik pont

A negyedik pontként a „gazdasági sokkot” nevezte meg és példaként említette a Srí Lanka-i helyzetet, ahol az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése társadalmi összeomlást okozott. Az elnök szerint azzal, hogy Oroszország blokkolja az ukrán gabona exportját, élelmiszerválságot okoz.

Ötödik pont

Az ötödik, egyben utolsó háborús eszköznek pedig az orosz propagandát tartja – írta az rbc.ua. Az Index nemrég írt arról, hogy július 13-án Észak-Korea elismerte a de facto Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot. A szakadár Donyecki Népköztársaságot Oroszország után elsőként Szíria nyilvánította szuverénnek június 29-én.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij. Fotó:  Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP)

Rovatok