Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates újból megfogadta, hogy elajándékozza a teljes vagyonát

2022. július 14., csütörtök 19:37

A milliárdos Bill Gates ismét megfogadta, hogy elajándékozza a vagyonát, hozzátéve: így végül lekerül a világ gazdagjainak listájáról.

A Microsoft társalapítója bejelentette, hogy 20 milliárd dollárt adományoz humanitárius alapítványának. A világ negyedik leggazdagabb embere azt mondta: „kötelessége”, hogy visszaadja a társadalomnak a forrásait.

Bill Gates először 2010-ben tett ígéretet arra, hogy elajándékozza mindenét, de vagyona azóta több mint a kétszeresére nőtt.

„Teljes vagyonát” adja vissza a társadalomnak

Jelenlegi vagyona 118 milliárd dollárt ér, de ez jelentősen csökkenni fog, miután júliusban felajánlotta a Bill és Melinda Gates Alapítványnak, a volt feleségével 2000-ben létrehozott jótékonysági alapnak. Egy Twitter-bejegyzésben Gates közölte: az alapítvány a közelmúltbeli „globális kudarcok”, köztük a világjárvány, Ukrajna és a klímaválság miatt 2026-ig évi 6 milliárd dollárról 9 milliárd dollárra növeli a kiadásait.

Ahogy a jövőbe tekintek, úgy tervezem, hogy gyakorlatilag a teljes vagyonomat az alapítványnak adom. Lejjebb fogok kerülni, és végül lekerülök a világ leggazdagabb embereinek listájáról

– fogadkozott az üzletember. Hozzátette: kötelessége, hogy a forrásait olyan módon juttassa vissza a társadalomnak, ami a legnagyobb hatással van a szenvedés csökkentésére és az életek javítására.

A Gates Alapítvány a betegségek felszámolásán, az oktatás és a rossz higiéniai viszonyok javításán dolgozik. 2020-ban a világ második legnagyobb jótékonysági alapítványa volt, 49,8 milliárd dolláros vagyonnal.

Etikai dilemma

Bár az alapítvány „jó munkát végzett”, egyesek aggályokat fogalmaztak meg egy ekkora befolyással rendelkező magánvállalkozás etikájával kapcsolatban – írja a BBC.

Az alapítvány az Egészségügyi Világszervezet legnagyobb magánadományozója, 2018-as éves adományával az Egyesült Államok után a második helyen áll. Az ezzel kapcsolatos aggodalmak azután váltak hangsúlyosabbá, hogy Donald Trump korábbi elnök az amerikai támogatás megvonásával fenyegetőzött.

Bill Gates 1995 és 2010 között, majd 2013 és 2017 között ismét a világ leggazdagabb embere címet viselte.

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos 2017-ben letaszította őt az első helyről, mielőtt a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk 2022-ben átvette a vezető pozíciót.

Rovatok