Index Vakbarát Hírportál

Komolyan vehető katonai fenyegetésre buzdít Izrael

2022. július 14., csütörtök 15:43

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Jeruzsálemben egyeztetett Jaír Lapid izraeli miniszterelnökkel, a két vezető egyetértett abban, hogy Irán nukleáris törekvéseit meg kell akadályozni.

A miniszterelnök újságíróknak azt mondta, megakadályozzák az iráni nukleáris törekvéseket, amelyek szerinte nemcsak Izraelre, hanem az egész világra is veszélyt jelentenek – írja az MTI.

A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésről a felek közleményt is kiadtak, amelyben leszögezik, hogy Washington továbbra is elkötelezett az izraeli katonai fölény fenntartása mellett.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál tájékoztatása szerint Lapid hangsúlyozta Bidennek, hogy Iránt szerinte csak „komolyan vehető katonai fenyegetés” tántorítaná el a nukleáris fejlesztésektől.

Az Egyesült Államok marad Közel-Keleten

Biden az izraeli Tizenkettes tévécsatornának szerdán, nem sokkal indulása előtt adott interjújában azt mondta, kész „a végső megoldásra is” Iránnal szemben, amennyiben a síita állam nem hajlandó felhagyni nukleáris programjával.

Irán már tanújelét adta korábban, hogy ha szorongatják, le tud állni, és meg tud változni – fogalmazott a Kan rádiónak adott interjújában ezzel kapcsolatban Amir Esel, az izraeli védelmi minisztérium igazgatója.

Biden szerdán érkezett Izraelbe, pénteken pedig Szaúd-Arábiában folytat egyeztetéseket. Az elnök a Tizenkettes csatornának azt mondta, négynapos közel-keleti körútja  köztük rijádi látogatása – fő célja a közel-keleti régió stabilitásáról szól, amely az Egyesült Államok érdeke.

Amerika nem hagyhatja el a Közel-Keletet, hogy aztán az így keletkezett vákuumot Kína és Oroszország töltse be

 fogalmazott Biden.

Az elnök egyúttal leszögezte: nem ért egyet azon demokrata párti politikusokkal, akik Izraelt apartheid államnak minősítik. Izrael demokrácia; szövetségesünk és barátunk fogalmazott Biden.

A The Times of Israel közlése szerint Biden arra kérte az izraeli kormányt, ne létesítsen új zsidó telepeket.

Az „új négyes fogat Kína” regionális ellensúlya

Megbeszélésük után nem sokkal Biden és Lapid  Narendra Modi indiai miniszterelnökkel és Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével  részt vett a négy ország alkotta I2U2 országcsoport virtuális fórumán.

A vezetők ezt követően közös közleményben arról tájékoztattak, hogy országaik közös befektetésekkel és a víz- és energiagazdálkodás terén létrehozott vállalkozásokkal igyekeznek választ adni a világ jelenlegi legnagyobb kihívásaira, valamint együttműködnek az űrkutatás, az egészségügyi fejlesztések és az élelmiszer-biztonság terén is.

Leszögezték, hogy támogatják Izrael integrációját a közel-keleti térségbe, és üdvözölték a régió országait összehozó kezdeményezéseket, például a biztonságpolitikának szentelt, hatoldalú közel-keleti külügyminiszteri találkozót, a Negev-csúcsot.

A tavaly októberben létrehozott I2U2-t egyes médiumok máris új négyes fogatként emlegetik, utalva az indiai–csendes-óceáni demokráciák  India, Japán és Ausztrália – és az Egyesült Államok informális blokkjára, amelyet Kína regionális befolyása ellen hoztak létre.

(Borítókép: Joe Biden és Jaír Lapid Jeruzsálemben 2022. július 14-én. Fotó: MANDEL NGAN / AFP)

Rovatok