Index Vakbarát Hírportál

Az EU szerint a magyar kormány nem értesítette őket az energia-veszélyhelyzet bevezetéséről

2022. július 14., csütörtök 19:33

A magyar kormány nem értesítette az Európai Bizottságot az általa bevezetett energetikai-veszélyhelyzetről.

Ez olvasható ki abból a közleményből, amelyet Kadri Simson energiáért felelős biztos nevében adott ki a bizottság. A közlemény szerint a Magyarország által tegnap bejelentett veszélyhelyzeti terv nyilvánvalóan a gáz és más energiahordozók határon túli áramlását korlátozó intézkedéseit tartalmazza, amiről Magyarország nem értesítette a bizottságot.

Mint írják: a bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy jobban meg tudják érteni a veszélyhelyzeti tervet, valamint hogy fel tudják mérni a szomszédos országokra gyakorolt hatásait. A bizottság ugyanakkor figyelmeztet arra: az Európai Uniónak szilárd jogi szabályai vannak annak biztosítására, hogy az ellátás egyenlően és szolidárisan történjen a tagállamok között.

Míg az ellátás biztonságának biztosítása minden tagállam saját feladata, ha az ellátás egyértelmű veszélye vetődne fel, akkor szükségállapotot kell hirdetni, és erről értesíteni kell a bizottságot, hogy megtehesse a megfelelő lépéseket.

A határt átszelő gázáramlást érintő egyedi nemzeti korlátozások teljesen indokolatlanok, és csak rontanak a jelenlegi helyzeten – írja a közlemény. Valamennyi EU-tagállamra szolidaritási kötelezettség vonatkozik, ami azt jelenti, hogy sürgős esetben kötelesek lennének segíteni a szomszédaikon. Gulyás Gergely ellenben arról beszélt a szerdai kormányinfón, hogy a magyar kormánynak semmilyen ilyen kötelezettsége nincs.

Rovatok