Index Vakbarát Hírportál

Gépfegyvereket, puskát és pisztolyokat is lefoglalt a menekültektől a szerb rendőrség

2022. július 14., csütörtök 21:48

Nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és szúróeszközöket foglalt le a szerb rendőrség a menekültektől a csütörtöki nagyszabású akciójában több szerbiai városban, az illegális bevándorlókat elszállították – közölte a belügyminisztérium.

Aleksandar Vulin illetékes miniszter utasítására július 4-én állt fel a szerb belügyminisztérium keretein belül egy operatív csoport, amelynek a feladata az illegális menekültek megakadályozása különböző bűncselekmények elkövetésében.

A belügyi közlemény szerint az operatív csoport csütörtökön a hajnali órákban csapott le, és számos bűncselekményre, valamint szabálysértésre fényt derített. Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán és Belgrádban összesen 85 menekültet fogtak el, közülük hatot azonnal letartóztattak, kettő ellen eljárás indult, mert a gyanú szerint bűncselekményt követett el, negyven ellen szabálysértési eljárás indult, további negyvenet pedig a Belgrádhoz közeli Padinska Skela befogadóközpontjába szállítottak – írja az MTI.

A rendőrség három gépfegyvert, egy puskát, négy pisztolyt, 12 különböző kést, valamint macsétákat, bárdokat, bokszereket, valamint 182 darab, különböző kaliberű töltényt foglalt le. Ezenfelül a rendőrök kisebb mennyiségű marihuánát, pszichoaktív szereket tartalmazó tablettákat, 12 mobiltelefont, három hamis személyi igazolványt és három hamis útlevelet is lefoglaltak.

Megszólalt a belügyminiszter is

Az akciót követően a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben Alekszandar Vulin belügyminiszter leszögezte: 

Egyetlen csempészbanda sem ússza meg, hogy felderítsék és felszámolják, a tagjait pedig a törvényekkel összhangban megbüntessék. Szerbiában senki nem hordhat fegyvert, és nem folytathat emberkereskedelmet. Szerbia nem fogja megengedni, hogy területén különféle, Ázsiából származó bűnözők tevékenykedjenek. Szerbia nem az illegális menekültek parkolója, és nem engedi meg, hogy az életünket bármilyen módon veszélyeztessék azok a bűnözők, akik az emberek nyomorával kereskednek

– nyomatékosította a szerb belügyminiszter.

Szijjártó Péter a Magyarországot érintő hatásról beszélt

Az eset után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy Bécsben tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az illegális migráció miatt Magyarország déli határa gyakorlatilag ostrom alatt áll. Ezt azután mondta, miután megbeszélést folytatott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel.

Elmondta: idén már több mint 120 ezer illegális menekültet tartóztattak fel a magyar határon, két és félszer annyit, mint tavaly ilyenkor. A menekültek ráadásul agresszív és erőszakos magatartást tanúsítanak, felfegyverkeztek, és „nem szégyellik használni a fegyvereket” egymásra is, de már megfenyegették a magyar rendőrséget is.

Ezek az emberek bűncselekményt követnek el, a nemzetközi törvények sem teszik lehetővé, hogy a határokat illegálisan átlépjék – emelte ki, hozzáfűzve, hogy bűncselekményt követnek el az embercsempészek is. 

Szijjártó Péter megismételte azt az álláspontot, miszerint a fő probléma abban keresendő, hogy Brüsszel menekültpárti politikát folytat, és ezáltal ösztönzőleg hat a migrációra. Bírálta az Európai Uniót is a kötelező betelepítési kvóták miatt, ám örömét fejezte ki amiatt, hogy Ausztria Magyarországhoz hasonló álláspontot képvisel a migráció kérdésében. 

Rovatok