Index Vakbarát Hírportál

Irán szerint az amerikaiak sértették meg az atomalkut

2022. július 14., csütörtök 06:30

Washington, nem pedig Teherán sértette meg a 2015-ös iráni atomalkut az iráni elnök szerint, aki szerdai beszédében kitért Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körútjára is.

„Az amerikaiak azt mondják, Iránnak vissza kell térnie az atomalkuhoz, de nem az iszlám köztársaság lépett ki belőle” – fogalmazott Ebrahím Raíszi, akinek szavait az iráni állami televízió is idézte. Biden közel-keleti látogatásával kapcsolatban az elnök azt mondta, ha a körút célja Izrael helyzetének megerősítése, valamint Izrael és a térség egyes államai közötti kapcsolatok normalizálása, az nem segíti elő a régió békéjét.

Irán korábban már többször bírálta azokat az arab államokat, amelyek Izrael felé közeledtek, a kapcsolatok normalizálására tett erőfeszítéseket pedig „a palesztin nép hátbadöfésének” nevezte.

Raíszi leszögezte, hogy az amerikai elnök körútját Teherán „szorosan figyelemmel követi”, és az Irán területi integritását veszélyeztető lépésre „határozott választ ad”.

Teherán többször felszólította az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a síita államra kirótt szankciókat, s azt vetette Washington szemére, hogy Irán gazdasági tönkretételén dolgozik. 

Biden szerdán kezdi meg közel-keleti körútját, amelynek során először Izraelbe és Ciszjordániába látogat, majd Szaúd-Arábiába indul tovább. Szaúdi látogatásától szakértők a Washington és Rijád közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését várják.

Irán és Szaúd-Arábia közeledése

Sajtótájékoztatót tartott az iráni külügyi szóvivő is, aki újságírók előtt újabb szaúdi–iráni egyeztetéseket helyezett kilátásba. Nasszer Kanaáni azzal indokolta a megbeszélések késlekedését, hogy a felek „fontos lépés megtételére” készülnek a következő, Bagdadban tartandó találkozón. Hozzátette: az eddigi tárgyalások ígéretesek voltak, és kiemelte, hogy mindkét fél bízik a folytatásban.

A diplomaták az egyeztetések megkezdése után, januárban tértek vissza a szervezet székhelyére, a szaúd-arábiai Dzsiddába – írja az MTI.

(Borítókép: Ebrahim Raíszi iráni elnök 2022. július 13-án Teheránban. Fotó: Iranian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok