Index Vakbarát Hírportál

Biden népszerűtlensége már Trumpéval vetekszik

2022. július 14., csütörtök 09:19

Noha hivatali idejének még a felénél sem jár, Joe Bidennek a választópolgárok körében mért elutasítottsága már meghaladta azt a szintet, amelyet Donald Trump elért ciklusának végén.

Joe Biden a legnépszerűtlenebb amerikai elnök a második világháború óta eltelt időszakban hivatali idejének félideje előtt mért támogatottsága, illetve a legreprezentatívabbnak tartott, számos közvélemény-kutatási eredményt egybevető kimutatás alapján.

A FiveThirtyEight aggregált felmérése szerint Biden már hónapokkal ezelőtt elérte az elutasítottságát és elfogadottságát tekintve is toplistás elődje és ellenfele, Donald Trump legalacsonyabb népszerűtlenségi mutatóit. A novemberi időközi választások felé közeledve mindez nem kecsegtet virágos jövőképpel az elnök és a Demokrata Párt számára.

A 2024-es elnökválasztásokon is esélyes aspiránsként számontartott Trump népszerűségi mutatói szokatlan módon alig változtak elnöksége ideje alatt, amíg hívei tavaly januárban be nem hatoltak a szövetségi törvényhozás washingtoni központjába.

A Capitolium ostroma után Trump elfogadottsága az összesített közvélemény-kutatások szerint mélypontra került, 38,6 százalékon állt, míg Bidennél ez a szám már most 38,5 százalék.

A két elnök népszerűségén-alakulásának dinamikájából ugyanakkor kitetszik, hogy Trump mögött stabil, őt minden lépésében támogató szavazói bázis állt, míg Biden nem rendelkezik ilyen széles lojális támogatói réteggel – írja a hirado.hu.

Biden elutasítottsága jelenleg 56 százalékon áll, ami Trumantől, illetve a dokumentáció kezdetétől, valamint az elnöki ciklusok félideje előtt mérve példa nélküli számadat. A gazdasági szankciók nyomán begyűrűző infláció, az elszálló élelmiszer- és energiaárak, a tőzsdék gyengélkedése és az ellátási válság réme ismét meredek lejtmenetbe igazították az elnök mutatóit.

Rovatok