Index Vakbarát Hírportál

Magyar honvédek is részt vettek a francia nemzeti ünnepen

2022. július 14., csütörtök 19:41

Július 14-e nemzeti ünnep Franciaországban, amelyen a több ezer francia fegyveres kelet-európai NATO-szövetséges mellett Magyarország katonái is végigvonultak a Champs-Elysées sugárúton.

Az idén megtartott felvonulás célja leginkább az volt, hogy nyomatékosítsa Franciaország elkötelezettségét a NATO-szövetség és az ukrajnai háború által leginkább sújtott európai szövetségesei iránt. Július 14-ére esik Franciaország legjelentősebb nemzeti ünnepe: ezen a napon robbantotta ki a francia forradalmat a Bastille ostroma 1789-ben. 

Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Magyarország csapatai az első sorokban vonultak fel nemzeti zászlóikat lobogtatva. Utánuk következtek az orosz invázió után Romániába telepített francia és belga csapatok. 

Jelen volt a párizsi díszszemlén a Magyar Honvédség parancsnoka is. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a francia vezérkari főnökkel, Thierry Burkhard vezérezredessel, valamint a Keleti Pajzs országainak vezérkari főnökeivel is találkozott, akik a Szövetséges Hatalmak Európai Legfelsőbb Parancsnokával együtt vitatták meg a NATO madridi csúcstalálkozóján korábban elhangzottakat – olvasható a  honvédelem oldalán.

Párizsban az orosz–ukrán háborúról és a magyar–francia közös szerepvállalásról is szó esett. 

Rovatok