Index Vakbarát Hírportál

Bejelentette lemondását az olasz miniszterelnök

2022. július 14., csütörtök 19:13

Mario Draghi olasz miniszterelnök bejelentette lemondását csütörtök este.

Bejelentette lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtök este, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt kivonult a kormány energiacsomagjáról tartott szenátusi szavazásról.

Az ügy előzménye, hogy Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom elnöke szerda este bejelentette: a párt parlamenti frakciója nem szavazza meg a Draghi-kormány újabb energiacsomagját, ami a kormánytöbbség végét jelenti. A Mario Draghi által vezetett kormány sorsa a felsőház csütörtöki szavazásán dőlt el. 

A szenátus az energiadrágulással érintett családokat és vállalkozásokat segítő csomagról határozott, miután a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta az intézkedést. Az Öt Csillag Mozgalom elnöke, Giuseppe Conte korábbi miniszterelnök bejelentette, hogy nem támogatják a kormány intézkedéseit, és a párt szenátorai nem szavazzák meg a csomagot. 

Mario Draghi ígéretei nem elegendők, az ország a szakadék szélén áll, határozott váltásra van szükség

– nyilatkozta Giuseppe Conte.

A miniszterelnök a kormánykoalíció megszűnésével indokolta döntését

Az Öt Csillag Mozgalom voksa nélkül a kabinet nehezen tudta volna folytatni a munkáját. A parlamenti többség nem szűnt volna meg, de Mario Draghi korábban kijelentette: a kormány az M5S nélkül „nem létezik”.

Még az este benyújtom lemondásomat a köztársasági elnöknek

– közölte Draghi a kabinettel. Lépését a kormánykoalíció megszűnésével indokolta.

„Az utóbbi napokban igyekeztem, hogy folytatni tudjuk közös utunkat, sőt, megkíséreltem teljesíteni a politikai erők felém intézett követeléseit. Amint azt a mai parlamenti vita és voksolás mutatja, ezek az erőfeszítések nem voltak elegendők” – fogalmazott Mario Draghi a kormányülésen.

„A kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé” – hangsúlyozta az Európai Központi Bank volt elnökéből lett politikus. Úgy fogalmazott: a kormány cselekvőképességének alapját képező bizalmi egyezség kudarcot vallott.

Parlamenti beiktatási beszédem óta ismételten elmondtam, hogy ennek a kabinetnek csak akkor van létjogosultsága, ha világosan képes a kormányprogram megvalósítására, amelynek a politikai erők bizalmat szavaztak. Ez az egység alapvető fontossággal bírt az utóbbi hónapok kihívásainak kezelésében. Csakhogy ezek a feltételek mára már nem adottak

– tette hozzá.

Előrehozott választás lehet

Mint mondta: politikai szempontból nagy jelentősége volt annak, hogy az M5S nem vett részt a kormány energiacsomagjáról a felsőházban tartott szavazáson. Az olasz politikai gyakorlat szerint a köztársasági elnök a kormányfőt újra a parlament elé küldheti felmérni, hogy továbbra is élvezi-e a pártok bizalmát. Mario Draghi korábban azonban azt hangoztatta: nem akar második mandátumot vállalni.

Az államfő a pártokkal konzultálva szakértői kormány felállítását kezdeményezheti, amely a következő választásokig irányíthatja az országot, és feladata mindenekelőtt a költségvetési törvénycsomag kidolgozása lenne. Az esetleges miniszterelnökök névsorában az első helyen Giuliano Amato volt kormányfő neve szerepel, aki jelenleg az alkotmánybíróság elnöke.

Nem kizárt az előrehozott választás sem: a parlament feloszlatása és a választások kiírása között hatvan napnak kell eltelnie. A többi koalíciós partner már előzetesen jelezte, hogy előrehozott választásokat akarnak, ha az M5S nem támogatja többé a kormányt.

A köztársasági elnök elutasította a lemondást 

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök csütörtökön este elutasította Mario Draghi olasz miniszterelnök nem sokkal korábban benyújtott lemondását. Az államfői hivatal közleménye szerint Sergio Mattarella egyben felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez és mérje fel a politikai erőviszonyokat. 

A dpa német hírügynökség szerint a köztársasági elnök döntése, hogy elutasítja a kormányfő lemondását, lényegében azt jelenti, hogy megbízta Mario Draghit, hogy próbáljon meg új koalíciót tető alá hozni, amelynek minden valószínűség szerint már nem lesz tagja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) eddigi kormánypárt. 

(Borítókép: LUKAS BARTH / POOL / AFP)

Rovatok