Index Vakbarát Hírportál

Egy ember már biztosan nem lesz a brit Konzervatív Párt vezetője

2022. július 14., csütörtök 18:18

Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés csütörtökön tartott második frakciószavazási fordulójában.

A szerdai első fordulóhoz hasonlóan a legtöbb szavazatot Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta, a második helyre ismét Penny Mordaunt, a külkereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikai államtitkára, volt védelmi miniszter került – írja az MTI.

A vezetőválasztás azért vált szükségessé, mert Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai miatt múlt héten lemondott a Konzervatív Párt vezetői posztjáról.

Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de Boris Johnson a lemondás bejelentésével egy időben közölte, hogy utódja megválasztásáig – vagyis szeptember elejéig – ellátja hivatali teendőit. A Konzervatív Párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

A tisztségért nyolc jelölt indult. Az alsóházi konzervatív frakció szerdán kezdte a szavazássorozatot a jelöltekről. Az első fordulóban a szabályok szerint legalább harminc frakciótag voksát kellett megszerezni a továbbjutáshoz.

Rovatok