Index Vakbarát Hírportál

Több száz nő csatlakozott az Uber ellen szexuális zaklatás miatt benyújtott csoportos keresethez

2022. július 14., csütörtök 15:50

Szexuális zaklatás miatt nyújtott be keresetet több száz amerikai nő az Uber személyszállítási szolgáltató ellen. A taxiszolgálatot használó ügyfelek zaklatásról, bántalmazásról, szexuális erőszakról, sőt emberrablásról számolnak be.

Több mint ötszáz nő csatlakozott az Uber alternatív személyszállítási szolgáltató ellen az Egyesült Államokban benyújtott polgári peres, csoportos bírósági keresethez, amelyben a felperesek szexuális zaklatással és erőszakos viselkedéssel vádolják az Uber sofőrjeit.

Az 550 nő által csoportosan benyújtott keresetben az Uber alternatív taxiszolgálatot korábban használó ügyfelek zaklatásról, bántalmazásról, szexuális erőszakról, sőt emberrablásról számolnak be. A felperesek hangot adtak abbéli meggyőződésüknek is, hogy a személyszállítási cég évekig tétlen volt az ügyben, annak ellenére, hogy már 2014 óta folyamatosan felhívták a figyelmet az Uber-sofőrök által okozott, visszatérő jellegű problémára.

A cég nemrég tette közzé saját nyomozásának eredményét, melyből kiderült, hogy csupán két év alatt, 2019-ben és 2020-ban 

több mint 3800 szexuális zaklatásról tettek bejelentést az utasok.

Az Uber a dpa német hírügynökség megkeresésére elmondta, hogy nem nyilatkozhatnak függőben lévő bírósági ügyről, de annyit elárultak, hogy a csoportos polgári peres eljárás február óta van folyamatban.

Már korábban is beperelték

A céget már 2018-ban is perelték hasonló ügyben, ekkor azonban bíróságon kívül eljárásban sikerült megállapodniuk a pert indító két nővel.

Jóllehet az alternatív személyszállítási szolgáltató – szavai szerint – „nagyon komolyan veszi a felmerülő problémát”, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon, sokan – köztük a csoportos kereset felpereseit képviselő Adam Slater ügyvéd is – sérelmezték, hogy a cég nem tett megfelelő lépéseket az utasok biztonságának növelése érdekében például fedélzeti kamerák elhelyezésével, a sofőrök kiválasztásának szigorúbb ellenőrzésével, vagy olyan riasztórendszer bevezetésével, amellyel az utas jelezni tudja, ha a sofőr letér a kijelölt útvonalról – írta az MTI.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok