Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az ukrán szakadárok által fogva tartott brit segélymunkás

2022. július 15., péntek 12:16

Meghalt az a brit segélymunkás, akit az oroszok által támogatott ukrán szakadárok vettek őrizetbe április végén Ukrajnában, jelentette pénteken a brit média és a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Paul Urey Kelet-Ukrajnában került fogságba, a férfit „zsoldos tevékenységgel” és kémkedéssel vádolták meg az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) szakadárjai. Urey vasárnap halt meg „betegség és stressz következtében” – állította Daria Morozova, a DPR emberi jogi biztosa a Telegram nevű közösségi médiacsatornán.

A Reuters július elején írt arról, hogy a nyomozók két brit állampolgárt is „zsoldos tevékenységgel” vádoltak meg az ukrán szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területen. A TASZSZ hírügynökség az önhatalmúlag kikiáltott, csak Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert Donyecki Népköztársaság dolgaiban jártas forrásra hivatkozva azt mondta, hogy Dylan Healy és Andrew Hill ellen büntetőeljárást indítottak és vádat emeltek a DPR büntető törvénykönyvének 430. cikke alapján.

A nyugati állampolgárok azért utaznak Ukrajnába, hogy segítsenek megvédeni az országot az orosz invázióval szemben, vagy azért, hogy humanitárius segélyt nyújtsanak a több millió ukránnak, akiknek az élete felfordult.

Április 29-én az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót, amelyen egy Ukrajnában elfogott sérült férfi – aki Andrew Hillnek nevezte magát, és brit akcentussal beszélt – volt látható, amint ismeretlen orosz erők kihallgatják. Ugyanaznap a Presidium Network nevű nonprofit segélyszervezet arról számolt be, hogy Dylan Healy humanitárius önkéntes volt, és egy másik önkéntessel, Paul Urey-val együtt vették őrizetbe az országban.

(Borítókép: Orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros a kizárólag Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt áll. Fotó: Szergej Ilnyickij / EPA / MTI)

Rovatok