Index Vakbarát Hírportál

Túl sokan voltak a fedélzeten, két ember meghalt a hajótörésben

2022. július 15., péntek 06:27

A Hudson folyón felborult, két ember halálát okozó hajón legalább 13 ember tartózkodott, holott a hajó legfeljebb 12 fő befogadására volt alkalmas.

A 7,3 méter hosszú, Stimulus Money névre keresztelt Yamaha AR240-es, amelyet az 50 éves Lindelia Vasquez bérelt, hogy kedd délután rokonait elvigye egy túrára a New York-i kikötőbe, maximum 12 fő, vagyis körülbelül 2698 kiló befogadására volt alkalmas.

Órákkal az incidens után, amelyben Vasquez és 7 éves rokona, Julian Vasquez meghalt, a rendőrség tisztviselői egy sajtótájékoztatón azt mondták, hogy csak 12 ember volt a hajón. Szerdán késő este azonban a rendőrök felfedték, hogy legalább 13-an voltak a fedélzeten, ami bizonyítja, hogy a hajó túlterhelt volt.

Két ember halálába került a felelőtlenség

Bár rendőrségi források szerint „nincs közvetlen jele bűncselekménynek”, a hajó befogadóképességének korlátozását semmibe véve a hajó tulajdonosa vagy üzemeltetője felelősségre vonásra kerülhet – mondta Jeffrey Goodman, tengeri biztonságért felelős ügyvéd a The Postnak.

A gyerekek és a felnőttek közötti különbség nem változtatja meg a biztonsági küszöböt, amikor a túlterhelésről van szó – jegyezte meg az ügyvéd.

Az amerikai parti őrség tisztviselői korábban azt mondták, hogy számos baleset vezethet egy hajó felborulásához, beleértve a túl nagy sebességet, a gondatlan üzemeltetést és a mechanikai hibákat, de Goodman szerint elsősorban súlyprobléma, hullámprobléma és leggyakrabban a kettő kombinációja okozza a bajt.

Rovatok