Index Vakbarát Hírportál

Az energiabiztonságról is tárgyal Joe Biden Szaúd-Arábiában

2022. július 15., péntek 19:48 | aznap frissítve

Közel-keleti utazásának utolsó állomásához érve Szaúd-Arábiába érkezett pénteken Joe Biden amerikai elnök. A látogatás fő céljai közé tartozik a két ország közötti kapcsolatok helyreállítása és az energiabiztonságról szóló tárgyalások lefolytatása − jelentette ki Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója az Air Force One elnöki repülőgép fedélzetén pénteken.

Biden a Perzsa-öböl menti arab országok vezetőivel a többi között az Ukrajnában zajló háború miatt kialakult energiaválságról és az energiabiztonság megteremtéséről tervez tárgyalni. Sullivan hangsúlyozta ugyanakkor: a Szaúd-Arábiával mint a világ legnagyobb olajexportőrjével folytatott tárgyalásoktól „aligha várható” bármilyen kétoldalú bejelentés az energiakereskedelmet illetően.

Az amerikai elnök szaúdi látogatásának fontos eleme a Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott találkozó: mint arról a nemzetbiztonsági tanácsadó beszámolt, Biden a Washington és Rijád közötti kapcsolatok megerősítésén dolgozik, de az emberi jogokról is tárgyalni tervez a szaúdi koronaherceggel.

Ez utóbbi kényes téma, a két ország között ugyanis meglazult a kapcsolat, miután az amerikai hírszerzés megállapította, hogy Dzsamál Hasogdzsi, a The Washington Post amerikai napilap szaúdi újságírójának meggyilkolása Mohamed bin Szalmán közvetlen jóváhagyásával történt. A trónörökös mindazonáltal tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Az elnököt a szaúdi Mekka tartomány kormányzója fogadta a dzsiddai reptéren. Az al-Ihbarijja szaúdi állami televízió beszámolt arról is, hogy Biden kézfogás helyett ökölpacsival üdvözölte a koronaherceget.

Rovatok