Index Vakbarát Hírportál

Fizetős lehet a Magas-Tátra

2022. július 15., péntek 15:11

Egyelőre azon folyik a polémia, hogy nehezen kialakíthatók a fizetőhelyek, illetve hogy a belépti díjak nem határozhatók meg egységesen.

Andrej Doležal közlekedési miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy a Tátrai Nemzeti Parkba (TANAP) látogató turisták idővel kötelezően belépti díjat fizessenek – írja a ma7.sk.

A nemzeti park vezetősége korábban azzal a javaslattal állt elő, hogy a turisták önként fizessenek, ha felkerekednek kikapcsolódni a hegységbe.

A Magas-Tátra Idegenforgalmi Társulás (ZCR) ugyanakkor problematikusnak tartja, hogy logisztikai szempontból egyelőre nehezen megoldható a befizetőhelyek kialakítása, valamint a belépőjegyek ára sem határozható meg egységesen.

A szlovák tárcavezető szerint első pillantásra ugyan meglepőnek tűnik az elképzelés, de külföldön ez már gyakorlattá vált, és a megoldással sok anyagi tehertől mentesülhetnének a fenntartók és a turistaösvények gondozói.

A Magas-Tátra Idegenforgalmi Társulás igazgatója szerint ugyanakkor sok turista panaszkodik arra, hogy a különböző szolgáltatásokért, a parkolásért és a biztosításért nagy összegeket kell fizetniük,

ezért egyértelművé kellene tenni, hogy a beszedett belépti díjak hová kerülnek, illetve mire fordítják a pénzt.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magas-Tátrában vannak olyan területek, amelyek magántulajdonban vannak, és különösen az ilyen helyeken vannak rossz állapotban a patakok felett átívelő hidak, illetve elhanyagoltak a turistaösvények. Ezek karbantartására azonban közpénzt nem lehet fordítani, ezért lenne fontos, hogy a látogatók valamiképpen hozzájáruljanak az infrastruktúra felújításához.

Az idegenforgalmi szakember szerint nem lesz egyszerű feladat a befizető helyek kijelölése, ráadásul a turistaösvények a magántulajdonban levő menedékházakból is elérhetőek, ezért várhatóan sokan nem fizetnek majd. 

(Borítókép:  A Jávor-völgy a Magas-Tátrában 2018. szeptember 21-én. Fotó: Omar Marques / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok