Index Vakbarát Hírportál

Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója elismerte, hogy puccsokat tervezett külföldön

2022. július 16., szombat 05:46

Tévedés lenne azt hinni, hogy a Capitolium elleni tavalyi támadás egy Trump által „gondosan megtervezett államcsíny” része volt – mondta volt nemzetbizottsági tanácsadója, aki hozzátette: neki, személyesen volt tapasztalata külföldi puccsok szervezésében.

John Bolton szerint volt főnöke nem határozott tervekkel szokott előállni.

„Donald Trump nem így cselekszik” – mondta a CNN műsorában. „Egyik ötlet követi a másikat. Ha egy terv meghiúsul, egy másik pattan ki a fejéből – ezt művelte”.

Az interjúban ekkor robbant a bomba.

Bolton ugyanis azt állította, hogy első kézből származó tapasztalata van puccsok megszervezésében – idézte fel a beszélgetést a Washington Post.

Bolton elismerte, hogy segített államcsínyek tervezésében – „nem itt, de, tudja, más helyeken”.

„Ez vesződséges munkát igényel” – nyilatkozta a volt nemzetbiztonsági tanácsadó Jake Tappernek, a CNN műsorvezetőjének, és magyarázatul hozzátette, hogy a volt elnök nem tett ilyet.

Jake Tapper: "One doesn't have to be brilliant to attempt a coup."

John Bolton: "I disagree with that. As somebody who has helped plan coup d'etat, not here, but other places, it takes a lot of work." pic.twitter.com/REyqh3KtHi

— Justin Baragona (@justinbaragona) July 12, 2022

Bolton megjegyzései már csak azért is voltak szokatlanok, mert az amerikai tisztviselők kerülik a „puccs” kifejezés használatát, amikor amerikai külpolitikáról beszélnek.

Megkísérelték megdönteni a venezuelai elnök hatalmát

Miután megkérték Boltont, fejtse ki bővebben, milyen „szakértelme van a puccsok tervezésében”, és azt tudakolták, „sikeres puccsok” voltak-e, azt válaszolta, tavalyelőtt, 2020-ban megjelent emlékirataiban arról írt, hogy az Egyesült Államok 2019-ben támogatta a Nicolás Maduro venezuelai elnök megbuktatására irányuló, végül sikertelen kísérletet.

„Nem mintha olyan sok közünk lett volna hozzá” – mondta Bolton, majd hozzátette: látta, mi kell ahhoz, hogy egy ellenzék megpróbáljon megbuktatni egy törvénytelenül megválasztott elnököt, mégis kudarcot vallott.

Mostani megállapításai merőben eltértek korábbi, Venezuelával kapcsolatos kijelentéseitől.

„Ez egyértelműen nem puccs” – mondta Bolton az újságíróknak 2019-ben.

A régóta republikánus héjaként ténykedő Bolton 17 hónapig volt Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, mielőtt 2019-ben viharos körülmények között távozott.

Ezt megelőzően George W. Bush kormánya idején a fegyverzetellenőrzésben töltött be fontos szerepet, 2005-ben és 2006-ban pedig az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként szolgált.

John Bolton gyakran támogatta az Egyesült Államok külföldi beavatkozását, köztük Irak 2003-as invázióját. Hónapokkal a Trump-kormányzathoz való csatlakozása előtt az iráni rendszerváltás mellett érvelt.

A puccsok tervezéséről szóló megjegyzései azok után hangzottak el, hogy a 2021. január 6-i támadást vizsgáló képviselőházi különbizottság bizonyítékokat mutatott be arról: Trump jobboldali szélsőségeseket buzdított a Capitoliumhoz való vonulásra, és titkos tervei voltak arra, hogy oda irányítsa támogatóit.

(Borítókép: John Bolton (j) hallgatja Donald Trump beszédét a Fehér Ház kabinettermében 2019. február 12-én Washingtonban. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok