Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai biztonsági szolgálat bizonyítékokat tüntethetett el a Capitolium ostromakor

2022. július 16., szombat 18:37

A 2021. január 6-i, Capitolium elleni támadást vizsgáló amerikai kongresszusi bizottság közölte, hogy ki fogja hallgatni az elnök biztonságát felügyelő szolgálatot, a Secret Service-t, mert állítólag olyan szöveges üzeneteket töröltek, amelyek bizonyítékként szolgáltak volna.

A belbiztonsági minisztérium főfelügyelői hivatala szerdán küldte ki a törvényhozóknak azt a levelet, amelyben azt állítja, hogy a szolgálat egy eszközcsereprogram segítségével több szöveges üzenetet is törölt. A levél azonban nem tért ki arra, hogy milyen üzenetekről van szó, és azok hogyan szolgálhattak volna bizonyítékként – írja a Reuters

A különbizottság kéri a vonatkozó szöveges üzeneteket, valamint a biztonsági szolgálat bármely olyan részlegében kiadott utólagos jelentéseket, amelyek a 2021. január 6-i eseményekre vonatkoznak, vagy azokhoz bármilyen módon kapcsolódnak

– közölte a bizottság elnöke, Bennie Thompson képviselő írásos nyilatkozatában.

Az ügynökség elutasította a vádat, mondván, hogy egy rutinszerű készülékcsere történt csak, ami alatt maximum néhány adat veszett el. 

„A fájlok »rutinszerű« tisztítása időigényes folyamat, ezért szeretnénk látni, hogy mi ez a folyamat” – közölte Bennie Thompson pénteken. A Secret Service szóvivőjének, Anthony Guglielminek a közlése szerint a testőrök mobiltelefonjainak törlése és cseréje még az előtt kezdődött, hogy a belbiztonsági minisztérium kikérte volna az adatokat. Állítása szerint csak néhány adat sínylette meg a folyamatot, de a keresett üzenetek egyike sem. 

A szóban forgó sms-ek döntő jelentőséggel bírhatnak a képviselőház és az igazságügyi minisztérium vizsgálatai szempontjából: aznap a Secret Service ügynökei Donald Trump és Mike Pence alelnök mellett voltak, utóbbi a Capitoliumban bujkált az után, hogy Trump támogatói a felakasztására szólítottak fel.

Rovatok