Index Vakbarát Hírportál

Csirkék milliói pusztulnak el feleslegesen

2022. július 16., szombat 19:26

Egy új jelentés szerint több mint egymillió csirke pusztul el hetente az Egyesült Királyságban, mielőtt elérné a vágási súlyt.

Az Open Cages állatjóléti jótékonysági szervezet kormányzati adatelemzéséből kiderül, hogy évente mintegy 64 millió csirke pusztul el idő előtt az Egyesült Királyságban. 

Az elpusztult szárnyasokat el lehet égetni, vagy hasznosítható anyagokká, például proteinfalatokká lehet alakítani.

Chris Packham műsorvezető és természetvédő azt mondta, „a fogyasztók teljesen felháborodnának, ha tudnák, hogy ezekből az intelligens, érzékeny madarakból hetente egymillió pusztul el azért, hogy olcsó csirkehús kerüljön a tányérjukra”. Szerinte a szenvedés, amellyel ezek az állatok nap mint nap szembesülnek, szükségtelen, és még „a leglelkesebb húsevők is felháborodnának, mert ez nem szolgál másra, mint a nagy szupermarketek profitjának növelésére”.

Betegesek a gyorsan növő csirkék

Az állatjóléti aktivisták szerint az elhullási arányt jelentősen csökkenteni lehetne jobb állatjóléti normákkal. A Guardian szerint arra sürgetik a kiskereskedőket, hogy támogassák a Better Chicken Commitment (Nagyobb kötelezettségvállalás a csirkékért) nevű kezdeményezést, amely a gyorsan növő fajták kivonására és az állománysűrűség csökkentésére irányul.

A jóléti szakértők szerint a modern csirkéket genetikailag olyan gyors növekedésre tenyésztették, hogy az megterheli a szervezetüket, ami növeli a szívmegállás kockázatát.

Kutatások kimutatták, hogy a gyorsan növő csirkéknél, amelyek mindössze 35 nap alatt érik el a vágási súlyukat, magasabb lehet az elhullás, a sántaság és az izombetegség aránya, mint a lassabban növő fajtáknál. Az egyik leggyakoribb halálozási ok a szívelégtelenség vagy a hirtelen szívhalál.

Rovatok