Index Vakbarát Hírportál

A vízkészletet veszélyezteti a globális felmelegedés

2022. július 16., szombat 21:26

Az erősödő globális felmelegedés következtében egyre több ember tapasztalhatja meg a vízhiányt és az árvizeket, ám nem csak ez a probléma. A vízminőség folyamatos romlása miatt a közegészségügyi kockázatok is megnőnek majd.

Jelenleg a világ lakosságának egynegyede nem kap megfelelő minőségű ivóvizet, amelynek minőségére az éghajlatváltozás miatt bekövetkező szélsőséges időjárási események is hatással vannak. Megmaradt ivóvízkészleteink minőségét sok minden befolyásolja, például a permafroszt olvadása, a gleccserek visszahúzódása, a víztestek melegedése, az árvizek, erdőtüzek fokozódása és az eróziós folyamatok is. 

Az IPCC második munkacsoportjának az éghajlatváltozás hatásaival és a lehetséges alkalmazkodással foglalkozó jelentése szerint az ember tevékenysége révén bekövetkezett folyamatok több ponton is jelentősen veszélyeztetik a vízbiztonságot. Miközben az emberiség közel harmadának arra sincs lehetősége, hogy megfelelően megmossa a kezét, és minden negyedik ember nem jut biztonságos ivóvízhez, az éghajlatváltozás hatásai következtében közvetlenül és közvetve is növekszik a szennyező anyagok koncentrációja a vizekben.

A legfőbb okok: a vizek általános melegedése; a szélsőséges időjárási események és következményeik, mint árvizek, erdőtüzek; a permafroszt és a gleccserek olvadása; valamint a szélsőséges események és az olvadás hatására fokozódó talajerózió – írja a Szeretlek Magyarország.

A problémával nem csak a fejlődő országoknak kell előbb-utóbb szembesülni. A száraz években a francia, olasz és belga területeket érintő Maas folyó vízminősége sem lesz megfelelő a jelenlegi határértékeknek és vízminőségi előírásoknak a század közepére.  

Rovatok