Index Vakbarát Hírportál

Nem kíméli a koronavírus Kínát

2022. július 16., szombat 15:10

Újabb lezárásokra került sor Kínában a koronavírus-járvány terjedése miatt, miközben szombaton tovább emelkedett a napi új fertőzöttek száma. Ez a mérték legutóbb májusban volt ilyen magas.

Kína a világon az egyetlen nagy ország, amely az úgynevezett zéró-Covid-politikát követi: ez szigorú karanténnal, városok és térségek lezárásával, illetve tömeges teszteléssel jár, így igyekszik megfékezni a járvány terjedését, még akkor is, ha ennek hatalmas gazdasági költségei vannak.

Szombaton országszerte 450 új fertőzöttet regisztráltak, míg egy nappal korábban ez a szám még 432 volt. Az esetek többsége tünetmentes.

A karantén sújtotta területek

A vírus terjedése miatt a hatóságok úgy döntöttek, hogy az ország számos régiójában további korlátozásokat léptetnek életbe.

A Kuanghszi tartománybeli Pejhaj hatóságai szombaton részleges vesztegzárat hirdettek két körzetben. A döntés több mint 800 ezer embert érint.

Anhuj tartomány egyik megyéjének lakosságát pénteken helyezték vesztegzár alá. Kanszu tartomány székhelyét, Lancsout szerdán zárták le. A karantén 4,4 millió embert érint. A hét elején pedig általános karantént rendeltek el a Honan tartománybeli Vukangban, miután találtak egy koronavírus-fertőzöttet. A város acélipari központ.

Veszélybe került a kínai gazdaság

Az ország zéró-Covid járványügyi stratégiája nagy kihívás elé állítja a kínai gazdaságpolitikát is. Legutóbb 2020-ban volt olyan alacsony a kínai gazdasági növekedés, mint az idei év második harmadában. Szakértők szerint a teljesítményromlás elsődleges okai a járvány miatti korlátozások.

Az MTI szerint a sanghaji Fudan Egyetem kutatói még májusban publikáltak a Nature Medicine című, nemzetközi orvostani szaklapban egy tanulmányt, amely szerint Kínának a jelenlegi szigorú járványügyi stratégia elhagyása esetén mintegy 1,55 millió halálesettel kellene számolnia a május és július közötti időszakban. A szakértők által létrehozott modell az intézkedések hiányában 112 millió Covid–19-es megbetegedést, köztük 2,7 millió, intenzív ellátásra szoruló beteget jelzett előre ugyanerre az időszakra.

Hszi Csin-ping kínai elnök szintén májusban, az ország legfelső döntéshozó testületének ülésén ismételten letette voksát a zéró-Covid-stratégia mellett. Hszi úgy fogalmazott: Kínának nagy lélekszámú a lakossága, sok az idős ember, miközben az ország különböző régióinak fejlettségi szintje egyenetlen, az egészségügyi források pedig nem elegendőek.

Rovatok