Index Vakbarát Hírportál

Tengerbe menekültek az erdőtűz elől Olaszországban

2022. július 16., szombat 14:47

Több turista a tengerbe menekült az észak-olasz üdülőváros, Bibione környékén pusztító erdőtűz elől. Az embereket a parti őrség mentette ki a vízből.

A dpa német hírügynökség szerint az olaszországi Bibionében a lángok péntek délután lobbantak fel. A tűz oltásában egy helikopter is részt vesz. San Michele al Tagliamento polgármester-helyettese, Pierluigi Grosseto azt mondta, hogy eltűnt emberekről nem tudnak.

A rendőrség vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, mi okozta a tüzet. Grosseto szerint elképzelhető, hogy a nagy szárazság miatt magától kapott lángra a növényzet.

Frassilongo környékén 90 tűzoltó, két helikopter és két repülő küzd egy hetven hektárra kiterjedő erdőtűzzel. Toscanában, Szicíliában és Szardínián is pusztítanak a lángok.

Portugáliában is lángol az erdő, egy tűzoltó repülő lezuhant

Eközben a Público című portugál napilap arról tájékoztatott, hogy lezuhant egy egymotoros, kétéltű tűzoltó repülőgép Portugália északkeleti részén, és a pilóta meghalt a balesetben. A repülőgép a Torre de Moncorvo térségében pusztító erdőtűz oltásában vett részt. Jelenleg 13 nagyobb és több tucat kisebb tűz pusztít a népszerű nyaralóhelyen – közölte a polgárvédelem.

Portugáliában hónapok óta nagy a szárazság és a forróság. A lángok egy hét alatt több mint 25 ezer hektárt perzseltek fel a helyi hatóságok szerint.

Az El País című spanyol napilap pedig arról tájékoztatott, hogy a szomszédos Spanyolországban sem jobb a helyzet: szombat reggel 33 erdőtűz égett országszerte. Tizennégy helyszínen egyelőre nem sikerült megfékezni a lángok terjedését. Málaga közelében 2300 embert kellett evakuálni.

Rovatok