Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyag veszett kárba

2022. július 16., szombat 17:26

Lejárt és fel nem használt vakcinák milliói kötnek ki a szemetesben.

Két évvel ezelőtt a világ kormányai egymást túllicitálva, egymáson áttaposva próbáltak minél több és minél jobb minőségű vakcinához jutni, ám mára már milliószámra próbálnak megszabadulni a fel nem használt vakcináktól. Mindezt annak ellenére, hogy gyakorlatilag nincs olyan ország, ahol sikerült volna megugrani a nyájimmunitás kialakulásához szükséges átoltottságot. A világ népességének egyharmada nem kapott egyetlen adag vakcinát sem, a járvány pedig újra felfutóban van – írja a Portfolio. 

Egyedül az Egyesült Államok 82 milliónál több, koronavírus elleni vakcinától volt kénytelen megszabadulni 2020 vége óta, az ok pedig leginkább a kereslet csökkenésében és a vakcinák szavatosságának lejártában keresendő. 

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint ez a szövetségi kormány által kiosztott dózisok valamivel több mint 11 százaléka. Az egész világon megsemmisített oltóanyagok száma már a százmilliós határ felett van. A Le Monde a londoni székhelyű Airfinity egészségügyi adatelemző cégre hivatkozva már áprilisban megjelentetett egy cikket, amelyben azt írja: 240 millió lejárt, koronavírus elleni vakcina ragadt az országok nyakán az oltási kampány kezdete óta. 

Ezen vakcinák 73 százalékát a Pfizer teszi ki, a második leginkább elpazarolt oltóanyag pedig 18 százalékkal az AstraZeneca.

A szegény és fejlődő országok számára eljuttatott dózisokkal kapcsolatos információhiány miatt arra lehet következtetni, hogy az ottani lejárt és elpazarolt vakcinák száma még annál is nagyobb, mint amennyit a fejlett országok kidobtak – fogalmaz Sarah Harper, az Airfinity szóvivője. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy a fejlett országok által adományozott vakcinák gyakran voltak lejáratközeliek, így már nem volt idő beadni őket – írja a Portfolio

(Borítókép: Lejárt szavatosságú AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat semmisítenek meg a nigériai Abujában található Gosában 2021. december 22-én. Fotó: Kola Sulaimon / AFP)

Rovatok