Index Vakbarát Hírportál

Egész Európán végigsöpör a hőhullám, ezt mi sem ússzuk meg

2022. július 17., vasárnap 10:51

Tűzoltók ezrei folytatják a küzdelmet a Portugáliában, Spanyolországban és Franciaországban pusztító erdőtüzek ellen, mivel a hőhullám nem mutatja az enyhülés jeleit.

Észak-Portugáliában egy pilóta meghalt, amikor vízbombákat szóró repülőgépe lezuhant a spanyol határhoz közeli Foz Coa térségében.

A portugál hatóságok szerint az elmúlt héten legalább 238 ember halt meg a hőség miatt.

Erdőtüzek pusztítanak Franciaország délnyugati Gironde régiójában, ahol több mint 12 ezer embert evakuáltak.

Nem csillapodik a hőség

A hőhullámok gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabb ideig tartóvá váltak az ember okozta éghajlatváltozás miatt. Az ipari forradalom kezdete óta a világ már mintegy 1,1 fokot melegedett, és a hőmérséklet tovább fog emelkedni, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik jelentősen a szén-dioxid-kibocsátást – írja a BBC.

A francia meteorológiai szolgálat vasárnapra 41 fokos hőmérsékletet jelzett előre az ország déli részein, hétfőre pedig új melegrekordokat jósolnak. Szombaton késő este az ország további 22, főként az Atlanti-óceán partvidéke mentén fekvő regionális megyét helyezett magas narancssárga riasztás alá.

Gerald Darmanin belügyminiszter elmondta, hogy a tüzek eddig 10 ezer hektárnyi területet égettek le, és méltatta a tűzoltók bátorságát.

Rekordmelegeket jósolnak

Eközben az Alpokban a hegymászókat arra kérik, hogy a rendkívüli éghajlati viszonyok okozta sziklaomlás veszélye miatt halasszák el a Mont Blanc-ra való feljutást.

Kedd óta a hőmérséklet Portugáliában 47 fokig, Spanyolországban pedig 40 fok fölé emelkedett, így a vidék csontszáraz lett, és ez tovább szította a tüzeket. A portugál időjárás-előrejelzők szerint a hőmérséklet továbbra is 40 fok fölött lesz, mielőtt a jövő héten visszaesne.

Portugália tűzvészgócai Porto városától északra, keletre találhatók. A tüzek idén 30 ezer hektárnyi területet pusztítottak el – ez a legnagyobb terület 2017 nyara óta, amikor Portugáliában tüzek pusztítottak, amelyekben mintegy 100 ember halt meg.

Magyarországra is visszatér a hőség

Magyarországon a meteorológiai szolgálat többnapos előrejelzésében kiemeli, a jövő héten ismét melegedés várható. A hét második felétől akár a 35 fokot is meghaladhatja a nappali csúcshőmérséklet és újra beköszönt a szárazság.

Lapunk megkeresésére Pártai Lucia meteorológus elmondta, 4-5 nap a nagyon megbízható előrejelezhetőség, és maximum 14 a tendenciózus előrejelezhetőség határa, ami a megbízhatót jelenti, és ebben a távlatban egyelőre nem látszik, hogy számottevő csapadékot hozna az időjárás.

(Borítókép: Erdőtűz Portugáliában 2022. július 15-én. Fotó: Patricia De Melo MOREIRA / AFP)

Rovatok