Index Vakbarát Hírportál

Irán bekeményít, Trump tanácsadója nem fog örülni

2022. július 17., vasárnap 09:56

Szankciókat jelentetett be Irán több amerikai tisztségviselő ellen. Az iráni külügyminisztérium által közzétett listán rajta van a többi között Rudy Giuliani, Donald Trump volt amerikai elnök egyik tanácsadója és John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó is.

Irán szankciókat jelentett be helyi idő szerint szombaton több amerikai tisztségviselő, köztük Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter ellen, amiért Teherán szerint támogatták a síita állam ellen harcoló Népi Mudzsahedek (Mudzsahedin Halk) nevű szervezetet.

Az iráni külügyminisztérium által közzétett listán rajta van a többi között Rudy Giuliani, Donald Trump volt amerikai elnök egyik tanácsadója és John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó is. A Khaleej Times című emírségekbeli hírportál megjegyezte, hogy Pompeo és Bolton a Népi Mudzsahedek több rendezvényén is részt vett korábban, és támogatásáról biztosította vezetőit.

Már korábban is jelentettek be szankciókat

Irán januárban 51, áprilisban pedig 24 amerikai állampolgár ellen vezetett be szankciókat.

A mostani bejelentés egybeesik Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körútjával, amely során ellátogatott Izraelbe és Szaúd-Arábiába is. Ennek kapcsán Naszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő azt mondta,

Washington ismét az Irán elleni hangulatkeltés kudarcos politikájával igyekszik fesztülséget szítani a térségben.

Az utóbbi években az Egyesült Államok számos iráni állampolgár – köztük Ali Hamenei ajatollah, az ország vallási és politikai vezetője – és vállalat ellen vezetett be szankciókat – írta az MTI. 

Rovatok