Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Arab Emírségek őrizetbe vette Hasogdzsi amerikai ügyvédjét

2022. július 17., vasárnap 09:12

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai őrizetbe vették Asim Ghafoor amerikai állampolgárt és ügyvédet, aki korábban a meggyilkolt újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyvédjeként dolgozott – közölte a DAWN amerikai székhelyű jogvédő csoport, amelynek elnökségi tagja Ghafoor.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánytisztviselője megerősítette, hogy Asim Ghafoort július 14-én a dubaji nemzetközi repülőtéren átutazás közben tartóztatták le egy pénzmosás miatti ítélethez kapcsolódó vádak alapján.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő szombaton korábban újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok tud róla, de nem tudta megmondani, hogy Joe Biden elnök felveti-e a kérdést az Egyesült Arab Emírségek elnökével folytatott kétoldalú megbeszéléseken a szaúd-arábiai arab csúcstalálkozó alkalmával.

Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságírót szaúdi ügynökök ölték meg 2018-ban a királyság isztambuli konzulátusán egy olyan műveletben, amelyet az amerikai hírszerzés szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg hagyott jóvá. A herceg tagadja a részvételt.

Több száz aktivistát bebörtönöztek

Ghafoor, a virginiai székhelyű polgárjogi ügyvéd Isztambulba tartott, hogy részt vegyen egy családi esküvőn. Egy emírségi tisztviselő a Reuters megkeresésére elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek helyt adott az amerikai nagykövetség konzuli látogatásra vonatkozó kérésének, és mivel az eredeti tárgyalást távollétében tartották, Ghafoornak engedélyezték, hogy újratárgyalást kérjen. A kérelmet megkapták és teljesítették, így az ügyet újra megnyitották, és a vonatkozó jogi eljárások folyamatban vannak – mondta a tisztviselő.

A DAWN amerikai konzuli tisztviselőket idézve közölte, az ügyvédet egy Abu-Dzabiban lévő fogdában tartják fogva, és Ghafoor azt állította, hogy nem tud semmiféle jogi ügyről ellene. Azt mondta, hogy az ítéletet megfelelő eljárás nélkül hozták meg, és azonnali szabadon bocsátását követelte.

Jogvédő csoportok szerint az Egyesült Arab Emírségek több száz aktivistát, tudóst és ügyvédet börtönzött be tisztességtelen eljárások során, széles körű vádak alapján. Az Egyesült Arab Emírségek visszautasította az ilyen vádakat, és azt állítja, hogy az ország elkötelezett az emberi jogok mellett.

Rovatok