Index Vakbarát Hírportál

Elrettentés és védelem a NATO új stratégiája

2022. július 17., vasárnap 12:23

Lezajlott a NATO madridi csúcstalálkozója. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjai döntöttek a szövetség új stratégiai koncepciójáról és az általános katonai stratégiáról is.

Döntöttek a NATO új stratégiai koncepciójáról a szövetség madridi csúcstalálkozóján. A tagállamok azt határozták, a megerősített elrettentés és védelem lesz a középpontban – számolt be Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa az Infostartnak.

A tudományos munkatárs szerint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a mostani csúcstalálkozó a hidegháború óta a legfontosabb megbeszélése volt, mivel Európába visszatért a háború, amire a stratégiai koncepció és az általános katonai stratégia átgondolásával kell reagálni. 

Szerinte a szövetség számára a legnagyobb kihívás az Oroszország jelentette katonai fenyegetés, mivel ez a legintenzívebb fenyegetés jelenleg. De fontos még Kína szerepe, hisz attól lehetett tartani, hogy Amerika és Kína nagyhatalmi versengése erős nyomot hagy a NATO stratégiai koncepcióján. 

Csiki Varga Tamás kiemelte, a NATO azt tűzte ki célul, hogy stratégiai partnerséget köt Kínával. A nem katonai fenyegetések közül pedig az Európától délre fekvő térség instabilitása kapott nagyobb figyelmet. 

A kutatóintézet munkatársa végezetül arról is beszélt, hogy a 22 állam létrehozott egy egymilliárd euró értékű kockázatitőke-alapot, melynek célja, hogy a NATO a kettős felhasználású vagy tisztán katonai technológiákat a legjobb mértékben tudja hasznosítani, illetve maga is fejleszteni.

(Borítókép: Valeria Mongelli / AFP) 

Rovatok