Index Vakbarát Hírportál

Plafonon a gázár Németországban, két évig még gond lehet az energiaellátással

2022. július 17., vasárnap 15:16

A német hálózati ügynökség vezetője szerint a gázárak a plafonon vannak, valamint minden nemzetnek fel kell készülnie arra, hogy megossza a gázt a szomszédaival.

Úgy tűnik, hogy teljesen beárazza a piac azt a kockázatot, amit az orosz gázellátás megszakadása jelent – közölte a német villamosenergia-szabályozó hatóság vezetője, Klaus Mueller egy interjúban. 

Nem tapasztaltak jelentős ugrást az árakban a múlt héten, amikor az Északi Áramlat 1-et karbantartási munkálatok miatt lezárták – nyilatkozta Klaus Mueller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség vezetője a Bild am Sonntagnak.

Ez azt is jelentheti, hogy a piacok már beárazták az orosz gázellátás kiesését, ami elérte a gázárak plafonját 

– tette hozzá.

Csütörtökön indíthatják újra a vezetéket

A vezetéket  csütörtökön kell majd újraindítani, de  Oroszország eddig nem tette egyértelművé sem a vásárlóinak, sem pedig a kormányoknak, hogy ez meg fog-e történni, vagy sem. Az  Északi Áramlat 1 a Németországba vezető fő gázvezeték – írja a  Bloomberg

Az európai földgázárak a múlt héten kissé csökkentek, miután a norvég kitermelés a kényszerszünet után visszaállt a megszokott szintre, ezzel enyhítve a német telítettséggel és az oroszországi szállításokkal kapcsolatos aggodalmakat. A benchmark egyezmény a hónap első heti csökkenését publikálta.  

Az Uniper SE, Németország legnagyobb orosz gázfelvásárlója elkezdte kivonni az üzemanyagot a tárolóhelyekről, hogy ellássa ügyfeleit – közölte a társaság. A hálózatüzemeltető közlése szerint a németországi tárolók 64,5 százalékos telítettsége nem változott a pénteki adathoz képest. 

Szolidaritás és segítségnyújtás

Klaus Mueller szolidaritást sürget Németország európai szomszédaival a gázválság leküzdéséhez, valamint kijelentette, hogy Berlinnek fel kell készülnie arra, hogy üzemanyagot biztosítson a hiányt szenvedőknek. 

Éppúgy, ahogy jelenleg mi is a belgiumi és hollandiai cseppfolyósított földgáz előnyeit élvezzük, nekünk is kötelességünk vészhelyzet esetén segíteni a szomszédainkat a kórházak vagy háztartások ellátásában

– közölte.

Az energiaszabályozó hivatal vezetője szerint Németországnak két éven keresztül kell szembenéznie az energiahiány okozta vészhelyzettel – nyilatkozta szombaton Klaus Mueller a Bild am Sonntagnak adott interjújában. Ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy ne essenek pánikba. 

(Borítókép: Az Uniper SE által üzemeltetett Bierwang földgáztároló létesítmény a németországi Muhldorfban 2022. június 10-én. Fotó: Bocsi Krisztián / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok