Index Vakbarát Hírportál

Újjáéledt a nudizmus, a tengerparton már teljesen normális

2022. július 17., vasárnap 05:56

Az Anita nevű olasz naturista szövetséghez egyre többen csatlakoznak, és tagjai Szardínia helyi hatóságaival együttműködve a buja mediterrán szigetet a nudistaturizmus paradicsomává kívánják tenni.

A naturizmus vagy nudizmus követése az 1990-es években visszaesett, amikor az edzőtermek robbanásszerűen elterjedtek, és a tökéletes testre helyezték a hangsúlyt. Az elmúlt 20 évben azonban újraéledt.

Bár Olaszországban már évtizedek óta léteznek nudistastrandok, egy 2017-ben bevezetett törvény lehetővé tette az egyes régiók számára, hogy legálisan is kijelöljenek tengerparti szakaszokat a naturisták számára. Ma már 17 hivatalos nudistastrand van Olaszországban és azon kívül.

Tisztelik a környezetet, nem szemetelnek

Toszkána vezet öt nudistastranddal, de Szardínia a nyomában van. A sziget nemcsak három hivatalos strandot tervez, hanem naturistaszállodák, -túraútvonalak, sőt egy egész nudistafalu létrehozását is tervezi, mivel igyekszik vonzóvá tenni a növekvő piacot – jelenleg a Guardian szerint Olaszországban a becslések szerint 50 ezer naturista él, Európában pedig 20 millió.

Luigi Tedeschi, San Vero Milis, Szardínia középső, nyugati partvidékén fekvő kisváros polgármestere a helyi vezetők között van, akik már csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az Is Benas, egy közeli, 3 kilométer hosszú, aranyhomokos, dűnékkel és fenyőerdővel borított strand egy részét májusban hivatalosan is nudista helyszínné nyilvánították.

Tedeschi elmondta, hogy a lépés szórványos nevetést váltott ki a város bárjában, de egyébként támogatták.

65 éves vagyok, és emlékszem azokra az időkre, amikor a strandon a meztelenkedés normális volt

– mondta Tedeschi, akinek célja kettős: egy távoli, természetben bővelkedő területet fejleszteni egy olyan turisztikai piac számára, amely viszont törődik a környezet védelmével.

„Fel kell ismernünk annak fontosságát, hogy befogadjuk azokat, akik tisztelik a környezetet” – mondta a polgármester. Hozzátette, amikor a nudisták Is Benasba jönnek, mindig tisztán hagyják azt. Ennek kellene a legfontosabbnak lennie – megragadni a naturizmus kultúráját, nem pedig csak meztelenségként tekinteni rá.

Bírság még mindig járhat a meztelenkedésért

Nem mindenki örül azonban a naturizmus térnyerésének Olaszországban, egy olyan országban, amelyet a templomba járók csökkenő száma ellenére még mindig a konzervatív katolikus kultúra befolyásol – összegezte Luigi Tedeschi.

Nem is olyan régen még két hónapos börtönbüntetést is kaphatott volna az, aki Olaszországban meztelenül napozik egy strandon két törvény miatt – az egyik még a fasiszta időkből származik, amely a meztelenséget szégyenletesnek minősíti, a másik pedig a közterületen elkövetett obszcén cselekedetnek minősítette.

Egy 2006-os legfelsőbb bírósági döntés egyengette az utat ahhoz, hogy egy évtizeddel később a meztelenkedés büntetőjogi tényállását megszüntessék. Bírságot azonban továbbra is lehet kapni érte. A pénzbírsággal vagy ítélettel való fenyegetés azonban nem riasztja el az olasz naturistákat, akiknek 25 százaléka nő.

Rovatok