Index Vakbarát Hírportál

Pokolgépes merénylet végzett tizenkét emberrel

2022. július 17., vasárnap 15:39

Egy szomáliai hotelt robbantott fel egy öngyilkos merénylő, a merénylet elkövetőjeként az al-Sabab szomáliai iszlamista terrorszervezet jelentkezett.

Legkevesebb tizenkét halálos áldozatot követelt egy szomáliai hotel ellen elkövetett pokolgépes merénylet – közölte Hasszán Dhiszov helyi rendőrségi szóvivő.

Előzetes értesülések szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel robbanószerrel megpakolt teherautóját a fővárostól, Mogadishutól északkeletre található Dzsovar településének egyik szállodája előtt – tájékoztatott az MTI.

A merénylet elkövetőjeként az al-Sabab szomáliai iszlamista terrorszervezet jelentkezett. A szélsőségesek szerint a terrortámadásban katonákkal és helyi politikusokkal végeztek.

Az érintett hotel politikusok és üzletemberek körében volt népszerű. A rendőrség úgy tudja, a merényletben a regionális vezetés két minisztere is megsebesült. Mindemellett félő, hogy a halottak száma tovább növekedhet, mivel a robbantás a környező lakóházakban és üzletekben is komoly károkat okozott.

Szomália júniusban beiktatott új államfője, Hasszán Sejk Mohamud határozottabb katonai fellépést ígért a terroristákkal szemben. Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül törékeny, elsősorban az al-Kaida iszlamista terrorszervezethez köthető al-Sabab merényletei miatt. Tovább nehezíti a helyzetet a negyven éve nem tapasztalt aszály, amely miatt már több mint 800 ezren hagyták el falvaikat.

Rovatok