Index Vakbarát Hírportál

Ukrán külügyér: Majd azután kell tárgyalóasztalhoz ülni, ha legyőztük az oroszokat

2022. július 18., hétfő 18:50

Először változtassuk meg a helyzetet a fronton, aztán majd tárgyalhatunk. A tárgyalások közvetlenül kapcsolódnak a hadi helyzethez. Minden partneremnek egy egyszerű dolgot mondok: „Oroszországnak a harctéren elszenvedett vereség után kell tárgyalóasztalhoz ülnie. Ellenkező esetben ismét csak ultimátumokat fog adni” − mondta el Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ukrán Forbesnak adott interjújában.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij elvszerű álláspontot képvisel ebben a kérdésben. Nem zárja ki a tárgyalások lehetőségét, de erre most nincs lehetőség, tekintettel Oroszország agresszív magatartására. Ezt nagyon világosan közölte a tárgyalásokat sürgető országok vezetőivel is − közölte a politikus.

Az isztambuli tárgyalásokról, amelyek a gabonaszállítások orosz tengeri blokádjának kérdéséről szóltak, Kuleba elmondta: a szakértői szintű delegációk leültek, és számos olyan biztonsági kérdést vitattak meg, amelyek a katonaság és a logisztikusok hatáskörébe tartoznak. A logisztikával és a biztonsággal kapcsolatos kérdések még megoldásra várnak. Vasárnap a delegációk és a tárgyalócsoportok nagyrészt megoldották ezeket a kérdéseket. Most mindezt papírra kell vetni.

Csak egyetlen logikus érvet látok, amiért Putyin egyetérthet. Ez pedig az a vágya, hogy megmutassa a semlegességhez ragaszkodó vagy a háborúval kapcsolatos orosz állásponthoz jobban hajló országoknak (Afrikában, Ázsiában), hogy megmentette őket az éhezéstől, az élelmiszerárak emelkedésétől. Egyébként nem értem, miért lenne szüksége az engedményre. Azzal, hogy beleegyezik az ukrán kikötők feloldásába, aláássa saját erőfeszítéseit az ukrán gazdaság megfojtására

− fogalmazott a politikus.

A gabonaexporthoz azonban fel kell oldani az ukrán kikötők lezárását, ami jelentős hadi kockázatokkal jár.

A külügyminiszter megjegyezte:

Nem fogunk beleegyezni semmilyen olyan döntésbe, amely bármilyen lehetőséget adna arra, hogy az Orosz Föderáció a tenger felől frontális támadást intézzen az ukrán kikötők ellen. 

Kuleba tagadja, hogy illetéktelen kezekbe kerülhetnek az országban szállított fegyverek 

Mint azt megírtuk, pénteken a magyar és a szlovák rendőrség eredetileg drogkereskedelem miatt tartott razziát, de rengeteg, Ukrajnából kicsempészett háborús fegyver került elő. Az elemzők régóta tartanak attól, hogy a Nyugat által az ukránoknak átadott fegyverek egy része bűnözők és terroristák kezébe kerülhet.

A Financial Times cikkében kedden számolt be arról, hogy a NATO és az EU tagállamai az Ukrajnának szállított fegyverek jobb nyomon követését szorgalmazzák, válaszul arra a félelemre, hogy bűnözői csoportok csempészik ki azokat az országból, és továbbítják az európai feketepiacra.

Ezek a fegyverek Dél-Lengyelországba érkeznek repülővel, átpakolják őket autókra és kamionokra, és attól a pillanattól, hogy átlépik a határt, fogalmunk sincs arról, hová viszik, hol használják őket, vagy egyáltalán az országban maradnak-e

– nyilatkozta a lapnak egy nyugati tisztviselő.

Dmitro Kuleba ezeket az értesüléseket orosz álhíreknek nevezte. Arra az újságírói kérdésre, hogy akkor mégis hogyan jelenhettek meg egy világlap vezető anyagában, úgy nyilatkozott:

nem gyanítom, hogy a Financial Times szándékosan terjesztené a propagandát. Nyilván ez most egy aktuális téma, ezért foglalkoztak vele. Gyanítom, hogy a szerkesztőségben vitáztak arról, hogy megjelentessék-e a cikket vagy sem, mert a cikk még az újságírói normák szempontjából is aggályos. 

Az orosz külügyi szóvivő szerint Kijev nem akar békét

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegramon reagált Kuleba kijelentéseire. 

Miért nem tárgyalunk a kijevi rezsimmel? Ők maguk utasították ezt el. Kuleba ezt ma ismét megerősítette. Igaz, azt elfelejtette hozzátenni, hogy ez nem az ukrán állam álláspontja, hanem egy Washington által diktált dallam, amelyet a kijevi rezsim elénekel. De a tény megerősítést nyert − Zelenszkij elvtársai (már ami maradt belőlük) nem akarnak békét

− írta.

(Borítókép: Dmitro Kuleba. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

Rovatok