Index Vakbarát Hírportál

Brutális hőhullám és az erdőtüzek miatt menekül Európa

2022. július 18., hétfő 12:41

Franciaországban több mint 16 ezer embert evakuáltak lakhelyükről a délnyugaton pusztító erdőtüzek miatt, miközben Spanyolországban, Horvátországban és Görögországban is drámai erdőtüzek pusztítanak.

hőhullámok az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabb ideig elhúzódóvá váltak. A hatóságok a franciaországi Gironde-ban, a turisták által kedvelt régióban evakuálták a táborozókat őrző dolgozókat a kempingekből, miután a turisták már korábban távoztak. A tüzek Teste-de-Buch és Landiras térségében terjedtek el. Az evakuált emberek száma meghaladta a 16 ezret, vasárnap az Index még 14 ezer, lakhelyét elhagyó emberről számolt be.

Dél-Spanyolországban több mint 3200 ember menekült el a Mijas-hegységben keletkezett tüzek elől, bár később néhányan vissza tudtak térni. Portugáliában a tüzeket egyelőre sikerült megfékezni. Az elmúlt napokban Portugáliában és Spanyolországban több mint ezer halálesetet tulajdonítottak a hőségnek, ahol a szárazság és az erdőtüzek sem hagynak alább – írja a BBC.

Ezekben az országokban fenyegeti az emberek életét a hőség

(Borítókép: A Gironde megye tűzoltósága [SDIS 33] által közreadott képen a délnyugat-franciaországi Landira település közelében tomboló erdőtűzről 2022. július 16-án. Fotó: Service Communication-Protocole SDIS 33 / AP / MTI)

Rovatok