Index Vakbarát Hírportál

A vérzéses láz két halálesetét is jelentették

2022. július 18., hétfő 14:12

Ghána megerősítette a halálos Marburg-vírus első két esetét, amely az ebolát okozó vírus családjába tartozó, rendkívül fertőző betegség.

A halálos és gyógyíthatatlan betegség terjedéséről szombaton hírt adtunk, akkor Tanzánia déli részén tapasztalták a fertőzést 13-an. Most Ghánából jelentették, hogy mindkét beteg a közelmúltban halt meg a déli Ashanti régióban lévő kórházban a Marburg vírus, vagyis vérzéses láz okozta fertőzésben. A Magyarországon denevérekben azonosított esetről itt olvashat.

A mintáik július elején pozitívak lettek, és most egy szenegáli laboratórium is megerősítette a teszteredményeket – írja a BBC.

98 embert karanténban ápolnak

A nyugat-afrikai ország egészségügyi tisztviselői szerint 98 embert tartanak karantén alatt, mivel feltételezhetően érintkezéses esetekről van szó. 

A Marburg-fertőzésre még nem létezik kezelés.

Az orvosok szerint a sok víz fogyasztása és a specifikus tünetek kezelése viszont javítja a betegek túlélési esélyeit.

A vírus a gyümölcsdenevérektől terjed az emberekre, és az emberek között a testnedvek közvetítésével terjed.

Súlyos, gyakran halálos kimenetelű betegség, amelynek tünetei közé tartozik

A hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy tartsák magukat távol a barlangoktól, és fogyasztás előtt minden hústerméket alaposan főzzenek meg.

Afrikában korábbi járványkitöréseket és szórványos eseteket jelentettek Angolából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Kenyából, Dél-Afrikából és Ugandából – írja a WHO. Az első Marburg-járvány 1967-ben tört ki Németországban, ahol hét ember halt meg. A vírus 2005-ben több mint 200 emberrel végzett Angolában, ami az egészségügyi világszervezet szerint a leghalálosabb járványkitörés volt.

(Borítókép: A Marburg vírus elektronmikroszkópos felvétele. Fotó: BSIP / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok