Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Brüsszel a béketeremtés helyett újabb szankciós csomaggal van elfoglalva

2022. július 18., hétfő 14:28

A külügyminiszter hétfőn Brüsszelből jelentkezett be, ahol zajlik az újabb, szám szerint hetedik, Oroszország elleni szankciós csomag előkészítése. Szijjártó Péter azt mondta: szerinte Brüsszel túl sokat foglalkozik a szankciókkal, amelyek nem a békét szolgálják, viszont nagyon fájnak Európának.

„A háborús helyzet súlyosbodik, de Brüsszel a béketeremtés helyett újabb szankciós csomaggal van elfoglalva” – ezt írta Szijjártó Péter még délelőtt a Facebook-posztjában, majd hozzátette azt is, hogy csak a béke jelent megoldást a háború okozta nehézségekre. 

A külügyminiszter később, kora délután egy hosszabb videós bejelentkezést is közzétett a Facebookon, amelyben azt mondta: Magyarország eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek, és eddig 843 ezer ukrajnai menekültet fogadott be. Ezután azzal folytatta: 

Mi azt gondoljuk, hogy a békére kellene törekedni. Sok időt töltöttünk eddig szankciókról folytatott vitákkal, sok döntést hoztunk szankciókról. Ezek jól érezhetően rendkívül fájdalmasak az európai országoknak, gazdaságoknak és embereknek. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a háború egyre intenzívebben zajlik.

Hozzátette: mindemellett a hétfői brüsszeli tárgyaláson elfogadták a szankciók meghozataláról szóló politikai szándéknyilatkozatot. 

Mi ennek a politikai szándéknak a létrejöttét nem bojkottáltuk

– szögezte le a külügyminiszter, hozzátéve: szerinte sok tagállam elégedetlen az intézkedések súlyosságával. 

Erről tárgyalnak most, gázembargóról nincs szó

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a hetedik szankciós csomagban  többek közt az aranyembargó bevezetéséről, a kettős felhasználású (hadicélra is alkalmazható) termékek exportjának szigorításáról, valamint a korábbi szankciós csomagok rendelkezéseinek pontosításáról tárgyalnak.

Arról viszont már nincs szó, hogy a gázszállítás terén korlátozásokat vezessenek be Oroszországgal szemben, habár ezt is felvetette korábban néhány uniós tagállam – mondta Szijjártó Péter. 

A külügyminiszter mindeközben azt is kifogásolta, hogy az unió által fegyverszállításokra fordított összeget további 500 millió euróval növelik. „Magyarország nem blokkolta ezt a döntést, de nem kíván részt venni a fegyverszállításban – fogalmazott, majd hozzátette: 

Magyarország a békében érdekelt. Furcsa ellentmondás, hogy Európai Békekeretnek nevezik azt az Európai Unió lehetőséget, amelyből most a fegyverek finanszírozását hajtja végre az EU

– mondta. 

A külügyminiszter a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a háborús helyzettel egyidőben Magyarország déli határát is „ostromolják az illegális bevándorlók, de azt mindenképp meg fogják védeni.

Az orosz–ukrán háborúról szóló hétfői percről percre közvetítésünket itt lehet követni.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok