Index Vakbarát Hírportál

A nagy hőség megolvasztotta a kifutópályát egy brit repülőtéren

2022. július 18., hétfő 21:47

A lutoni repülőtér kifutópályája megrongálódott a hőhullámban, írta meg a Sky News. A hatalmas hőség egyéb területeken is fennakadásokat okoz Nagy-Britanniában.

A vonatok lassan közlekednek, más vasúti járatokat töröltek, a kifutópályák megolvadtak, az iskolákat pedig idő előtt bezárták  – vagy ki sem nyitották – a szélsőséges hőmérsékleti előrejelzések miatt.

A lutoni repülőtér közleményben jelezte, hogy kénytelen volt felfüggeszteni a járatokat, mert a mai magas hőmérsékletet követően a kifutópályán egy felületi hibát azonosítottak.

Helyi idő szerint délután 3 óra után minden bejövő és induló járatot felfüggesztettek, közölte a Sky News.

Az induló járatok ottani idő szerint 17 óra 40 perckor kaptak zöld utat, az érkező járatok pedig nem sokkal 18 óra után indultak újra.

*NEW: Luton airport runway melts and cars burst into flameshttps://t.co/KiBiBUbN8u pic.twitter.com/CkW7tSVxQt

— The Telegraph (@Telegraph) July 18, 2022

A Sky News úgy tudja, hogy néhány járatot a közeli repülőterekre irányítottak át, köztük Biggin Hillre is, ezt a Flight Radar weboldal is alátámasztotta.

A Brit Királyi Légierő (RAF) is leállította az Egyesült Királyság legnagyobb légi bázisáról, Brize Nortonból érkező és onnan induló járatokat, mert egy katonai forrás szerint „a kifutópálya megolvadt”.

Az életveszélyre vonatkozó figyelmeztetések közepette a brit Egészségbiztonsági Ügynökség nemzeti vészhelyzetet hirdetett, a meteorológiai hivatal pedig először adott ki vörös riasztást a rendkívüli hőség miatt.

A kánikula miatt egy londoni hidat szigetelőfóliába csomagoltak, hogy ne keletkezzen benne még nagyobb kár az arrafelé roppant szokatlannak számító kánikulában. 

A hőséghullám kedden tetőzik, hétfőn a Met Office szerint Nagy-Britannia egyes részein a késő délutáni órákban 39 Celsius-fok körüli maximumok várhatók.

Rovatok