Index Vakbarát Hírportál

Újraválasztották az Izraeli Munkapárt magyar származású elnökét

2022. július 18., hétfő 21:19

Meráv Michaeli maradt a szociáldemokrata Izraeli Munkapárt elnöke, miután nagy többséggel újraválasztották a voksoláson részt vevő párttagok.

Továbbra is Meráv Michaeli lesz a szociáldemokrata Izraeli Munkapárt elnöke, akit a párt előválasztásán választottak újra – adta hírül az MTI a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet alapján.

A regnáló elnök a voksok közel 82,5 százalékát tudta megszerezni az ellene induló Eran Hermonival, a párt főtitkárával szemben, aki csak 16,6 százalékot kapott.

A szavazáson mintegy 15 ezren vettek részt, ami a szavazásra jogosult párttagok 43 százaléka. A november elsejére kiírt országos parlamenti választást megelőző munkapárti előválasztást négy valóságos szavazóhelyiségben és egy weboldalon tartották.

A párt összes jelenlegi parlamenti képviselője amellett döntött, hogy végül nem indul Michaeli ellen, a vasárnap közzétett támogató levelükben pedig az eddigi elnök újraválasztását javasolták a frakció tagjai.

Meráv Michaeli győzelme azért jelent változást a párt elmúlt évekbeli előválasztásaihoz képest, mert azokon rendre leváltották az elégedetlen párttagok a hivatalban lévő elnököt, vagy az eleve lemondott az újraindulásról. A pártot 2021 januárja óta irányítja.

Meráv Michaeli nagyapja Kasztner Rezső kolozsvári cionista újságíró, az Új Kelet munkatársa volt, aki a holokauszt idején az üldözötteket is igyekezett megmenteni.

(Borítókép: Meráv Michaeli. Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP)

Rovatok