Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek Srí Lankán

2022. július 18., hétfő 07:48

Szükségállapotot rendelt el Srí Lankán a szigetország ügyvezető elnöke hétfőn, a hetek óta húzódó belpolitikai válság és a folyamatos tüntetések miatt.

Ranil Vikremeszinghe a döntést a közbiztonság és a közrend védelmével magyarázta, valamint azzal, hogy az alapvető szolgáltatások fennmaradása biztosítva legyen. Az ország előző elnöke, Gotabaja Radzsapaksza múlt héten menekült el a hazájából, miután a kormányzásával elégedetlen tüntetők megrohamozták az elnöki rezidenciát.

Az ország eközben történelmének legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. A korábbi miniszterelnök elmenekülése után Szingapúrból juttatta el a felmondólevelét. Ranil Vikremeszinghe pénteken foglalta el a megüresedett helyet, ezáltal ő lett az ország új miniszterelnöke is – írja az MTI. 

A parlament négy jelölt közül választja ki az új elnököt szerdán. Az egyik jelölt maga Ranil Vikremeszinghe, akiről viszont sok tüntető már most közölte, hogy nem fogja elfogadni miniszterelnöknek. Ennek az oka, hogy sokan Gotabaja Radzsapaksza szövetségesének tartják. Az új államfő a 2024 novemberében lejáró ciklus végéig maradna a hivatalban. A volt miniszterelnök távozása után ugyan kissé lecsillapodott a tüntetéshullám, a helyszínen tartózkodók beszámolója szerint még mindig körülbelül 500 tüntető lehet az elnöki palotában.

Rovatok