Index Vakbarát Hírportál

Már Egyiptom is szenved a háború miatt

2022. július 18., hétfő 06:01

Globális gabonahiány alakult ki az ukrajnai háború következtében, amely leginkább Afrika egyik legnépesebb államát, Egyiptomot sújtja.

Június végén 14,7 százalékos volt az infláció, míg egy évvel ezelőtt ilyenkor csak 5 százalék volt. Ez olvasható ki a hivatalos adatokból, a piacon ennél jóval nagyobb áremelkedés uralkodik. Az orosz–ukrán háború kitörésének kezdete óta az élelmiszerárak az egekbe szöktek Egyiptomban. Elég azt megnézni, hogy az importált gabona kétszer olyan drága most, mint volt a háború előtt. 

Korábban 70-80 egyiptomi fontot költöttem pékárura, most ez felment 250 egyiptomi fontra

– panaszkodott egy fiatal építésznő a CNN tudósítójának. Elmesélte azt is, hogy inkább hazai zöldséget fogyaszt, mert azok egyrészt olcsóbbak, másrészt egészségesebbek is. 

Egyiptom nyolcvan százalékban fedezte a gabonaimportot Oroszország és Ukrajna segítségével, úgyhogy most nincs könnyű helyzetben. Az oroszok nem engedik ki az ukrán teherszállító hajókat az ellenőrzésük alá vont kikötőkből, és hiába próbálkoznak a szárazföldi szállítással, az lassú és körülményes. Emiatt elképesztő hiány alakult ki a globális piacon. 

Az árak pedig csak szállnak felfele: Egyiptom tavaly 270 dollárt fizetett egy tonna búzáért, idén pedig már 435 dollárt. A kormány minden erejével azt igyekszik elkerülni, hogy ráterhelje az áremelkedést a lakosságra, mert az komoly elégedetlenséget szülhet. Ehelyett inkább búzatermesztésre ösztönzik a helyi parasztokat. 

Nemcsak Egyiptomban, de az egész világon válság van

– hangsúlyozta a miniszterelnök a televízióban. Mostafa Madbouly kormányfő minden korábbinál súlyosabb válságot emlegetett a legutóbbi sajtóértekezleten. 465 milliárd egyiptomi fontban határozta meg a válság árát, ami 24,6 milliárd amerikai dollárt jelent. Ennek az összegnek a legnagyobb része arra lesz elköltve, megkíméljék a világpiaci hatásoktól a szegényebb társadalmi csoportokat, ami Egyiptomban a lakosság nagyobb részét jelenti. 

(Borítókép: Pékség egy kairói piacon 2022. március 17-én. Fotó: Khaled Desouki / Afp)

Rovatok