Index Vakbarát Hírportál

Példátlan hőhullám tombol, 28 évet tévedtek a meteorológusok

2022. július 19., kedd 21:32

Az Egyesült Királyság egyes részein 40 fok feletti rekordhőmérsékletet mértek. Először adtak ki vörös riasztást a példátlan kánikula miatt.

Két éve a brit meteorológusok a klímaváltozás következményeire figyelmeztetve megkísérelték modellezni az időjárás-változást az elkövetkező évtizedekben. Az időjárás az egész világon szélsőséges, a Ráktérítőtől északabbra azonban különösen érzékenyen reagálnak a változásokra.

A brit Met Office, a szigetország hivatalos meteorológiai szolgálata alapos munka után tavalyelőtt, 2020-ban készítette el valószínűsíthető előrejelzését – 2050-re.

A prognózis persze nagyon leegyszerűsített volt: csak a hőmérsékleti értékeket mutatták, amelyek a számítások szerint három évtized múlva London környékén a 40, Délnyugat-Angliában akár a 43 fokot is elérhetik.

Az időjósok 28 évet tévedtek. A 2050-re prognosztizált hőmérsékleti értékeket már napjainkban mérik a szigetországban.

In 2020, the @metoffice produced a hypothetical weather forecast for 23 July 2050 based on UK climate projections.

Today, the forecast for Tuesday is shockingly almost identical for large parts of the country. pic.twitter.com/U5hQhZwoTi

— Dr Simon Lee (@SimonLeeWx) July 15, 2022

Kora délután a londoni Heathrow repülőtéren 40,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt az Egyesült Királyság mindenkori melegrekordja. Nagy-Britannia eddigi legmagasabb hőmérsékletét három évvel ezelőtt jegyezték, ekkor 38,7 fokot mértek Cambridge-ben. A londoni Luton reptéren előző nap több órára lezárták a kifutópályát, mert az a hőség következtében megsérült.

Több vasúti vállalat is felszólította az utasokat, hogy amennyiben tehetik, mellőzzék a vonatokkal történő utazást, mert a vasúti sínek eldeformálódása könnyen okozhat balesetet. Az észak-angliai Yorkshire megyében áramkimaradásokról tájékoztattak, több helyen forgalomkorlátozásokat vezettek be. 

A hőség apokalipszise

A hőhullám Európa nagy részét sújtja, a helyzetet pedig tomboló erdőtüzek tetézik. Nyugat-Franciaország 15 régiójában a hőmérséklet rekordot dönt. A tűzoltók erdőtüzekkel küzdenek, amelyek 24 ezer embert kényszerítettek menekülésre. Őket szükségszállásokon helyezték el.

Nem különb a helyzet Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban sem, ahol a pusztító lángok helyiek további ezreit késztették lakóhelyük elhagyására.

A délnyugati Gironde, egy népszerű francia turisztikai térség, különösen súlyosan érintett. A tűzoltók éppen egy hete küzdenek a gyorsan terjedő lángokkal, amelyek eddig több mint 19 ezer hektárt perzseltek fel.

A tűz azonban szinte megfékezhetetlen – mondta Gironde vezetője a BBC-nek. Jean-Luc Gleyze „szörnynek” nevezte a pusztító tűzvészt. A helyzetet súlyosbítja a forró és szeles időjárás, amely megnehezíti a tűzoltók dolgát.

A hőhullámot az egyik meteorológus „a hőség apokalipszisének” nevezte.

A korábban nem tapasztalt perzselő kánikula Franciaország más területeit sem kíméli. Az északnyugati Brest városában a júliusban szokásos átlagnál jóval magasabb, 40 fokot mértek.

Az országos meteorológiai szolgálat közlése szerint Franciaország számos városában rekordmagas hőmérsékletet regisztráltak.

A forróság ezer ember halálát okozta az Ibériai-félszigeten

A NASA által közzétett világtérképen jól látszanak a hőség gócai: Európában az Ibériai-félsziget.

In summer 2022, heatwaves around the world felled records and fueled wildfires as temperatures climbed above 40 degrees Celsius (104 degrees Fahrenheit). https://t.co/nC67K3sekq pic.twitter.com/WlyLFi9VHm

— NASA Earth (@NASAEarth) July 15, 2022

Spanyolországban és Portugáliában az elmúlt napokban több mint ezer halálesetet tulajdonítottak a hőségnek.

Spanyolország északnyugati részén, Zamora tartományban, ahol a hétvége óta tombol a tűzvész, egy pásztor holttestét találták meg a Sierra de la Culebra hegységben. Ő a zamorai tűzvész második halálos áldozata, miután vasárnap egy 62 éves tűzoltó életét vesztette.

A Kasztília és León északnyugati régiójában tomboló erdőtűz súlyosan megsebesített egy ötvenes éveiben járó férfit, aki a lángok elől menekült. Katalónia északkeleti térségében a tűz elérte a Pont de Vilomara közelében élő Mercedes Pino házát.

Az ágyban feküdtem, és az ablakon keresztül figyeltem fel a gyilkos, vörös fényre

– nyilatkozta a spanyol médiának. „Az ajtóhoz rohantam, és láttam, hogy a lángok már az udvarban álló lakókocsinkat nyaldossák.”

Tűz ütött ki Galíciában, Kasztíliában, Andalúziában és Extremadurában is, ahová a miniszterelnök is ellátogatott.

Nyilvánvaló, hogy a klímaváltozás gyilkol

– mondta Pedro Sánchez. „Megöli az embereket, megöli az ökoszisztémánkat és a biológiai sokszínűséget.”

Portugáliában a hőmérséklet már a múlt hét második felében elérte a 47 fokot. Júliusban soha korábban nem mértek ilyen magas hőmérsékletet. A nemzeti meteorológiai szolgálat szerint a szárazföld egyharmadát fenyegeti tűzveszély, aminek oka a gyakorlatilag mindenhol tapasztalható szélsőséges aszály.

A hatóságok mindent megtesznek, hogy elkerüljék 2017 tragikus mérlegét, amikor a nyári tüzekben hatvanhatan vesztették életüket. A hőhullámok gyakoribbá, intenzívebbé és tartósabbá váltak az ember kiváltotta klímaváltozás miatt.

Az iparosodás kezdete óta az átlaghőmérséklet globálisan 1,1 fokot emelkedett, és nem fog lanyhulni a szén-dioxid-kibocsátás érezhető csökkenéséig.

Hosszú távon, az elkövetkező években kizárt, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen, így a hőhullámok egyre gyakoribbakká válnak egész Európában – figyelmeztetett Enrique Sánchez, a Kasztília–La Mancha Egyetem Környezettudományi és Biokémiai Karának dékánja.

(Borítókép: Erős kánikula miatt erdőtüzek alakultak ki Spanyolországban, Ávilában 2022. július 18-án. Fotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)

Rovatok