Index Vakbarát Hírportál

Amerikai kórházakat vettek célba észak-koreai hekkerek

2022. július 19., kedd 21:43

Szövetségi nyomozók megzavartak egy észak-koreai, államilag támogatott hekkercsoportot akció közben, amely amerikai egészségügyi létesítményeket és más egészségügyi szervezeteket vett célba – közölte kedden az igazságügyi minisztérium egyik vezető tisztviselője.

Tavaly egy kansasi egészségügyi központot vettek célba, és megbénították a kórház fontos adatokat tároló és kulcsfontosságú berendezéseket működtető rendszereit – mondta Lisa Monaco helyettes igazságügyi miniszter.

A kormány nyomozása után a Belbiztonsági Minisztériummal közösen nyilvános figyelmeztetést adtak ki az egészségügyi ágazatot célzó „Maui” zsarolóprogramról. Nem ez az első eset, hogy észak-koreaiakat vádolnak hekkertámadással, a 100 millió dollár értékű közelmúltbeli lopásról itt olvashat.

Egyre nagyobb a kiberfenyegetés

A Biden-kormányzat egyre gyakrabban figyelmeztet az országok, köztük Oroszország felől érkező kiberfenyegetésekre – írja a Bloomberg

Az egészségügyi központok elleni támadások nyomozásakor az FBI azonosította a kínai székhelyű pénzmosókat – akik Lisa Monaco szerint rendszeresen segítik az észak-koreaiakat a váltságdíjak behajtásában –, és lefoglalt mintegy 500 ezer dollárnyi kizsarolt összeget és kriptopénzt, köztük a kansasi egészségügyi központ által kifizetett összes pénzt.

Eljárást kezdeményeztünk az ellopott pénzösszegek visszaszolgáltatására az áldozatoknak

– mondta Lisa Monaco.

Oroszok ellen is vádat emeltek

Az igazságügyi minisztérium olyan nagy kiberbűnözők ellen is vádat emelt, akik állítólag jelentős hekkertámadásokat hajtottak végre kritikus infrastruktúrák ellen. Márciusban egy szövetségi esküdtszék négy orosz állampolgár ellen emelt vádat, akik szerintük világszerte több száz energetikai vállalat, köztük egy kansasi atomerőmű ellen követtek el kibertámadásokat.

Az amerikai tisztviselők új törvényt sürgetnek, amely előírja, hogy bizonyos cégeknek 72 órán belül – 24 órán belül, ha váltságdíjat fizetnek – jelenteniük kell a hekkertámadásokat a Belbiztonsági Minisztériumnak. Az FBI tavaly úgy becsülte, hogy csak a kiberincidensek negyedét látja át.

Magyar és orosz célpontok is gyakran védekeztek hekkertámadás ellen. Az informatikai biztonságról itt olvashat bővebben.

(Borítókép: Lisa Monaco 2022. május 6-án. Fotó: Sarah Silbiger-Pool / Getty Images)

Rovatok