Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő videón egy tűz elől menekülő, lángoló férfi

2022. július 19., kedd 13:37

A Kasztília és León északnyugati régiójában tomboló erdőtűz súlyosan megsebesített egy 50-es éveiben járó férfit, miközben a lángok elől menekült.

A spanyol Tábara város közelében hétfő délután történt incidensről videó is készült, ezen látszik, ahogy a tűz elnyeli a férfi kotrógépét. Másodpercekkel később a férfi rongyossá égett ruhában, lángoló testrészeivel bukkant elő, ugyanis végül sikerült kiszabadulnia a „pokolból” – számolt be a Guardian.

Miután a mentők elvitték, először a helyi egészségügyi központban ápolták, majd helikopterrel a valladolidi Río Hortega egyetemi kórházba szállították.

A regionális mentőszolgálat szerint a férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Bár a nyolcnapos hőhullám végéhez közeledve Spanyolországban csökken a hőmérséklet, több tucat erdőtűz közel 30 ezer hektárnyi területet pusztított el országszerte.

Hétfőn Kasztília és León tartományi kormánya közölte, hogy a zamorai Escober de Tábara kisváros közelében egy 69 éves férfi holttestét találták meg egy kiégett területen. Előző nap a régió hatóságai egy tűzoltó, a 62 éves Daniel Gullón Vara halálát is megerősítették.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök hétfő reggel a délnyugati Extremadura régióban tett látogatása alkalmával elismerését fejezte ki az erdőtüzek ellen harcolóknak, és kijelentette, hogy az elmúlt napok eseményei újabb bizonyítékai az éghajlati válság halálos következményeinek.

Szeretnék valamit nagyon világossá tenni. Az éghajlatváltozás gyilkol: embereket öl, megöli az ökoszisztémánkat, a biológiai sokféleséget, és tönkreteszi azokat a dolgokat is, amelyeket mi mint társadalom kedvelünk: a házainkat, vállalkozásainkat, állatállományunkat

– nyilatkozta Sánchez.

Egy másik, hétfőn készült videón látható, ahogy egy vonat két sortűz közé szorult. Az utasok nagyon aggódtak, mivel a vonat hirtelen megállt, miközben Madridból az északnyugati Ferrol városába tartott. A Renfe spanyol nemzeti vasúttársaság közölte, hogy egyetlen utas sem sérült meg.

(Borítókép: Isabel Infantes / Reuters)

Rovatok