Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes támadás a zaporizzsjai atomerőműben, többen meghaltak

2022. július 19., kedd 09:17

Többen meghaltak, sokan pedig megsebesültek a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben. Sajtóhírekből az is kiderült, mi történhetett.

Legalább kilenc orosz katona megsérült a zaporizzsjai atomerőműben hétfőn. Enerhodar polgármestere, Dmitro Orlov közösségi oldalán arról számolt be, hogy az eddig tisztázatlan körülmények között történt incidensben többen életüket is vesztették.

A polgármester, aki jelenleg nem tartózkodik a városban, elmondta, hogy az orosz katonákat „sürgősen a városi kórházba szállították különböző súlyosságú sérülésekkel. Néhányan kórházba kerültek, egy pedig az intenzív osztályon fekszik”.

Halottak is vannak, de pontos számukat jelenleg nem tudjuk megadni

– írta bejegyzésében Orlov. Az orosz fél részéről egyelőre nem érkezett hír a történtekről.

Telegraf energodari forrásai szerint drónok támadták az orosz állásokat a városban. A lap ezzel a helyzettel kapcsolatban megkeresést küldött az Enerhoatomnak, de válasz még nem érkezett.

Március óta orosz kézen

Az oroszok március elején szállták meg Enerhodart és a zaporizzsjai atomerőművet, miután megtámadták a létesítményt. Európa legnagyobb atomerőműve lángokban állt a támadás miatt.

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség végül március 6-án hivatalosan is kijelentette, hogy a zaporizzsjai atomerőmű orosz irányítás alatt áll.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában, amely hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktorral üzemel. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

(Borítókép: Ed JONES / AFP)

 

Rovatok